ҐЕНДЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ УЯВЛЕНЬ СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ПРО КАР’ЄРНИЙ УСПІХ

Автор(и)

  • Богдан Васильович Прядко Український державний університет імені Михайла Драгоманова https://orcid.org/0000-0002-6954-5856

DOI:

https://doi.org/10.32782/cusu-psy-2024-2-18

Ключові слова:

ґендер, ґендерні стереотипи, успіх, успішність, кар’єрний успіх, кар’єрні орієнтації

Анотація

У психології поняття успіху часто асоціюється з ідеєю мотивації досягнення, яка стосується прагнення людини досягти бажаної мети чи результату. Дослідження в цій галузі показали, що існують, зокрема, ґендерні відмінності у мотивації досягнення професійного успіху. Стаття присвячена теоретичному та емпіричному аналізу уявлень людини про кар'єрний успіх з акцентом на ґендерний фактор. Метою даної статті є аналіз уявлень студентів закладів вищої освіти (ЗВО) про кар'єрний успіх, виявлення ґендерних складових та особливостей кар’єрних орієнтацій. На основі теоретичного аналізу були розроблені та проведені емпіричні дослідження кар’єрної орієнтації студентів, які показали, що існують відмінності в сприйнятті кар'єри респондентами різної статі. У дослідженні взяли участь 174 особи (90 жінок та 84 чоловіки). Щоб діагностувати ґендерний концепт і напрямок кар'єри серед студентів було використано статево-рольовий опитувальник BSRI (Bem Sex-Role Inventory) С. Бем та методика «Якоря кар’єри» Е. Шейна. Встановлено, що жінки з маскулінною орієнтацією спрямовані на професійну самореалізацію та з більшою ймовірністю реалізують амбіції порівняно з жінками фемінного типу; чоловіки маскулінного типу більш відкриті «новому», орієнтовані на пошук власних підприємницьких можливостей. Таким чином, отримані дані можна інтерпретувати як свідчення відмінностей у сприйнятті кар'єри респондентами фемінної та маскулінної ідентичності. Ґрунтуючись на результатах емпіричного дослідження, можна стверджувати, що наявність вираженої маскулінної ідентичності є важливим фактором досягнення кар'єрного успіху. Чітке визначення загальної ґендерної моделі поведінки дає людині можливість добре реалізувати себе в житті.

Посилання

Вінгловська О. Гендерна демократія: світовий досвід та українські реалії. Юридичний вісник України. 2011. № 14. С. 14.

Голентовська О. С. Ціннісно-рольові параметри регуляції особистісного успіху в командній діяльності. Теоретичні і прикладні проблеми психології, 2017. № 2(43). С. 72–82.

Говорун Т. В., Кікінеджі О. М. Гендерна психологія. Київ : Видавничий центр «Академія», 2004. 308 с.

Кальницька К. О., Шматко Т. М. Вплив гендерних стереотипів на професійну кар’єру жінки. Тези Студентської науково-практичної конференції «Юність науки – 2014». Чернігів: ЧДІЕУ. С. 178.

Maddi S. Hardiness: An operationalization of existential courage. Journal of Humanistic. Psychology. 2004. № 44. Р. 279–298.

Schein E. N. Career anchors resisted/implications or career development in the 21st century. Academy of Management Executive. 1996. Vol. 10, № 4. P. 80–89.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-04

Як цитувати

Прядко, Б. В. (2024). ҐЕНДЕРНІ ОСОБЛИВОСТІ УЯВЛЕНЬ СТУДЕНТІВ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ПРО КАР’ЄРНИЙ УСПІХ. Наукові записки. Серія: Психологія, (2), 122–127. https://doi.org/10.32782/cusu-psy-2024-2-18