ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ АГРЕСИВНОСТІ У ПРЕДСТАВНИКІВ СЕКТОРУ БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/cusu-psy-2024-2-17

Ключові слова:

агресивність, військовослужбовці ЗСУ, військовослужбовці Нацгвардії, гендер, поліцейські, сектор безпеки та оборони, стресові умови

Анотація

Теоретичний аналіз у статті базується на сучасних підходах до вивчення агресивності. Результати теоретичного аналізу підтверджують важливість вивчення агресивної поведінки у працівників сектору безпеки та оборони, зокрема поліцейських та військовослужбовців, оскільки вони працюють у високоризикованих та стресових умовах, де виявлення агресивності може мати серйозні наслідки як для них самих, так і для оточуючих. Розуміння причин та механізмів агресивної поведінки в цих професійних групах є ключовим для розробки ефективних стратегій психологічної підтримки, профілактики конфліктів та забезпечення безпеки як у робочому середовищі, так і в ширшому соціальному контексті. Метою дослідження є вивчення та порівняльний аналіз особливостей агресивної поведінки серед представників сектору безпеки та оборони в контексті гендерних розбіжностей. Використовуючи опитувальник рівня агресивності A. Buss та A. Durkee, було проведено дослідження на вибірці, яка включала поліцейських, військовослужбовців Нацгвардії та Збройних Сил України. Вибірка дослідження налічувала 257 осіб. Математико-статистична обробка результатів здійснювалася за допомогою t-критерія Стьюдента для незалежних вибірок. У статті проведено порівняльний аналіз агресивної поведінки серед представників сектору безпеки та оборони, зокрема поліцейських, військовослужбовців Збройних Сил України (ЗСУ) та військовослужбовців Національної гвардії. Досліджено п'ять складових агресивності: фізичну агресію, вербальну агресію, дратівливість, ворожість та відчуття провини. Виявлено, що серед чоловіків ЗСУ спостерігається більш виражена фізична та вербальна агресія порівняно з іншими групами, тоді як в жіночих кадрах Нацгвардії фіксується більш виражена фізична агресія. Дослідження дозволяє краще розуміти особливості агресивної поведінки у працівників сектору безпеки та оборони, що може сприяти розвитку ефективних психологічних інтервенцій для зменшення агресивності та забезпечення внутрішнього контролю в цих професійних групах.

Посилання

Білюченко Ю.М. Агресивна поведінка: психологічний вимір проблеми на прикладі закордонних вчених. Актуальні проблеми безпеки життєдіяльності людини в сучасному суспільстві: матеріали Всеукраїнської науково-теоретичної інтернет-конференції. (м. Миколаїв, 24 листопада 2021 р.). Миколаїв: МНАУ, 2021. 519 с. С. 352–355.

Білюченко Ю.М. Психологічні аспекти агресії у роботі поліції. Особистість, суспільство, війна: тези доповідей учасників міжнародного психологічного форуму (7 квіт. 2023 р., м. Харків, Україна) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. Харків. 2023. С. 26–28.

Коваленко Є.С. Специфіка стильової саморегуляції поведінки у військовослужбовців. Вісник Львівського університету. Серія психологічні науки. 2023. № 15. С. 52–58.

Методичний посібник для фахівців, які впроваджують типову програму для кривдників: Збірник практичних матеріалів. Київ, 2020. 132 с.

Пономаренко Я.С. Специфіка моральних засад у військовослужбовців з різним рівнем агресивності. Наукові інновації та передові технології. 2024. № 5(33). С. 1430–1438.

Трачук С.В., Меркур’єв А.І., Івановська О.Е. Вивчення специфіки фізичної підготовки військовослужбовців Нацгвардії у екстремальних умовах. Науковий часопис Українського державного університету імені Михайла Драгоманова. 2024. № 4(174). С. 153–158.

Alizadeh А., Salimi S.H. Military psychological distress-virtues model. Romanian Journal of Military Medicine. 2021. Р. 471–480.

Boxmeyer C.L., Miller S., Lochman J.E., Romero D.E., Jones S. Features of Reactive Aggression and Use of Mindful Coping Power. Handbook of Anger, Aggression and Violence / (Еds.). C.R. Martin, V.R. Preedy, V.B. Patel. Cham: Springer International Publishing, 2023. Р. 1859–1882.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-04

Як цитувати

Пономаренко, Я. С., & Шиліна, А. А. (2024). ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ АГРЕСИВНОСТІ У ПРЕДСТАВНИКІВ СЕКТОРУ БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ. Наукові записки. Серія: Психологія, (2), 115–121. https://doi.org/10.32782/cusu-psy-2024-2-17