КОМПЛЕКСНИЙ ПІДХІД ДО МЕДИКО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ: ОГЛЯД НАУКОВО ОБҐРУНТОВАНИХ ПРАКТИК ТА ВТРУЧАНЬ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/cusu-psy-2024-2-11

Ключові слова:

медико-психологічна реабілітація, інтеграція, програми, лікування, практики, травми

Анотація

У статті розглядається важливість використання науково обґрунтованих практик у медико-психологічній реабілітації військовослужбовців. Вона підкреслює важливість психологічного консультування для успішної реінтеграції та відновлення солдатів після військової служби і наголошує на вирішальній ролі науково обґрунтованих втручань у цьому процесі. Відмінними рисами цієї моделі реабілітації є те, що це підхід до лікування, заснований на спеціальній методології, яка враховує взаємозв'язок між психологічною травмою і симптомами та індивідуальною дисфункцією, а також те, що процес лікування організовується медичним персоналом, який працює з командою психологів, які пройшли відповідну підготовку для роботи з психологічною травмою. Програми стаціонарної реабілітації є багатогранними і використовують різні типи втручань. Це можна описати як «мета-терапію», яка виходить за межі травми і фокусується на людині в цілому. Аналіз ситуації показує, що багато людей перебувають у серйозній психологічній кризі. Особливо серйозною складною є ситуація військовослужбовців. Військовослужбовці, які проходять або проходили службу на сході України, перебувають у стані внутрішнього стресу з потенційно небезпечними наслідками. На фоні чого можуть відбуватися складні зміни в емоційній сфері, здоров'я, діяльності та стосунках, виникати різні посттравматичні стресові реакції та розлади. Військовослужбовці намагаються знайти вихід, але розлад емоцій і мислення ускладнює планування дій для подолання негативної ситуації. Високий ступінь психологічної травматизації військовослужбовців строкової служби та демобілізованих актуалізує проблему надання їм психологічної підтримки та психологічної допомоги. Створення національної системи медико-психологічної підтримки та реабілітації тільки розпочалося. Психологи, психотерапевти та лікарі намагаються розібратися в їхньому досвіді.

Посилання

Бриндіков Ю. Л. Теоретичні та практичні основи організації реабілітаційної діяльності з комбатантами: навч.метод. посіб. Хмельницький, 2018. 165 с.

Л. І. Литвиненко Медико-психологічна реабілітація військовослужбовців та демобілізованих. Актуальні проблеми психології. Т. ІІІ : Консультативна психологія і психотерапія: Збірник наукових праць Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПН України / За ред. С.Д. Максименка. Інститут психології імені Г. С. Костюка НАПН України; К. : Логос, 2015. Вип. 11. С. 34–51.

Деякі питання надання психологічної допомоги ветеранам війни, членам їх сімей та деяким іншим категоріям осіб від 29 листопада 2022 р. № 1338. URL: zakon.rada.gov.ua/go/1338-2022-%D0%BF.

Медико-психологічна реабілітація військовослужбовців та демобілізованих. URL: https://dzherelozhyttia.org/articles/352-mediko-psihologichna-peabilitatsiya-viysykovosluzhbovtsiv-ta-demobilizovanih.html.

Медико-психологічна реабілітація військовослужбовців та демобілізованих Релаксаційні вправи для дорослих та дітей, які можна робити під час карантину. URL: dzherelo-zhyttia.org.

Медична реабілітація – Кафедра реабілітаційної та спортивної медицини Методичні вказівки підготували: д.мед.н., професор В.М. Сокрут – завідувач медичної реабілітації ДонНМУ; к.мед.н., доцент Алексєєва Л.А. – доцент кафедри медичної реабілітації ДонНМУ. URL: http://kaf-fis-reab.dsmu.edu.ua/?page_id=445.

Модель психологічної реабілітації при ПТСР. URL: www.dkpp.com.ua.

Міноборони України; Наказ, Інструкція від 04.11.2016 № 591 «Про затвердження Інструкції про організацію санаторно-курортного лікування, медичної та медико–психологічної реабілітації у Збройних Силах України». URL: zakon.rada.gov.ua/go/z1538-16.

Особливості організації медико-психологічної допомоги (PDF). URL: www.researchgate.net.

Програма реабілітації та адаптації осіб з інвалідизуючими захворюваннями URL: vseosvita.ua/library/embed/01001npz-d47e.docx.html.

Програми психологічної підтримки та медичної реабілітації. URL: poda.gov.ua/news/119429.

Психологічна допомога дітям та реабілітація під час війни. URL: biloruska.foundation/mentalnezdorovia.

Психологічна робота з військовослужбовцями-учасниками АТО на етапі відновлення: Методичний посібник. К.: НДЦ ГП ЗСУ, 2017. 82 с.

Стратегія НАМН України. URL: amnu.gov.ua/strategiya.

Теоретичні та практичні основи організації реабілітаційної діяльності з комбатантами: навч. метод. посіб. Ю. Л. Бриндіков. Хмельницький, 2018. 165 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-04

Як цитувати

Лавренюк, Я. В., & Кулешова, О. В. (2024). КОМПЛЕКСНИЙ ПІДХІД ДО МЕДИКО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ: ОГЛЯД НАУКОВО ОБҐРУНТОВАНИХ ПРАКТИК ТА ВТРУЧАНЬ. Наукові записки. Серія: Психологія, (2), 77–81. https://doi.org/10.32782/cusu-psy-2024-2-11