ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ГОТОВНОСТІ ЖІНОК ДО РЕАЛІЗАЦІЇ РЕПРОДУКТИВНОЇ ФУНКЦІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/cusu-psy-2024-1-14

Ключові слова:

репродуктивна функція, жінки, усвідомлене материнство, репродуктивна поведінка, репродуктивні настанови

Анотація

Стаття присвячена дослідженню проблеми готовності жінок до реалізації репродуктивної функції, яка в умовах демографічної кризи є вкрай актуальною. На основі теоретичного аналізу наукової літератури з’ясовано, що у психології зазначена проблематика здебільшого розглядається в межах формування усвідомленого материнства як життєвої позиції жінки, що включає відчуття потреби народити дитину, готовність прийняти на себе роль матері та нести відповідальність за виховання дитини. Показано, що суб’єктивна психологічна готовність до материнства є умовою формування усвідомленої вагітності, яка передбачає цілеспрямовану підготовку до зачаття й усвідомлене виношування дитини. Розглянуто готовність до реалізації репродуктивної функції в контексті репродуктивної поведінки особистості, що розкриває мотиваційний аспект готовності до народження або відмову від народження дитини, тенденцію «чайлдфрі» у жінок. Наголошується, що умовою психологічної готовності жінок до материнства є сформована репродуктивна настанова, яка стає домінантною та виражається в потребі народжувати та виховувати дитину, водночас без дітей жінка відчуває труднощі в самореалізації себе як особистості. Доведено, що репродуктивні настанови залежать від особливостей виховання в батьківській сім’ї, шлюбно-сімейних взаємин і гґендерної ідентичності особистості. Визначено, що перешкодою на шляху реалізації репродуктивної функції є деякі особистісні властивості жінок: інфантильність, викривлення образу «Я», неадекватна самооцінка; внутрішньоособистісні конфлікти; порушена статево-рольова ідентифікація; емоційна нестабільність; високий рівень тривожності; схильність до депресивних проявів, пригнічена агресія; низький рівень комунікативної компетентності. Підкреслена необхідність упровадження комплексного медико-психологічного підходу до вирішення даної проблеми, беруч до уваги основні складові частини готовності жінок до реалізації репродуктивної функції: фізіологічну, психологічну, поведінкову.

Посилання

Анчева І.А. Сучасний погляд на психологічну готовність жінки до материнства. Здоровье женщины. 2017. № 6 (122). С. 50–52.

Психологічний супровід у репродуктивній медицині : монографія / В. М. Астахов та ін. Національна академія педагогічних наук України, Інститут психології імені Г.С. Костюка. Київ, 2023. 125 с.

Івачевська О.В. Основні репродуктивні мотиви молодих жінок в Україні. Молодий вчений. 2017. № 3 (43). С. 250–255.

Ігнатенко О.В. Психологічні особливості прояву репродуктивної установки в юнацькому віці : автореф. дис. … канд. психол. наук. Київ, 2012. 16 с.

Кирилова Д.С. Психологічна готовність до материнтсва у структурі життєвих смислів жінки: теоретико-методологічний аналіз. Психологія: реальність і перспективи : збірник наукових праць Рівненського державного гуманітарного університету. 2017. Вип. 8. С. 101–104.

Кочарян О.С. Психологічні аспекти поняття репродуктивної установки та його розуміння у зарубіжних дослідженнях. Вісник Харківського національного університету. Серія «Психологія». 2014. № 11 (21). С. 124–127.

Магдисюк Л.І., Демчук В.Б. Психологічна готовність української молоді до материнства. Science, Research, Development. № 50. С. 67–70.

Сіраковська О.Б. Психологічні аспекти репродуктивного здоров’я жінок. Psychological Journal. 2018. № 4 (14). С. 145–205.

Таран О.П., Гаража Н.Д. Соціально-психологічні чинники ставлення сучасних жінок до материнства. Габітус. Серія «Психологія особистості». 2021. Вип. 30. С. 91–96.

Шевчук Г.С. Материнська ідентичність у структурі Я-концепції жінки. Проблеми сучасної психології. 2010. Вип. 9. С. 765–777.

Precursors of Young Women’s Family Formation Pathways / P.R. Amato et al. Journal of Marriage and Family. Dec 2008. Vol. 70. P. 1271–1286.

Lee C., Gramotnev H. Motherhood Plans among Young Australian Women: Who Wants Children These Days? Journal of Health Psychology. 2006. Vol. 11. P. 5–20.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-25

Як цитувати

Мітіна, О. Л. (2024). ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ГОТОВНОСТІ ЖІНОК ДО РЕАЛІЗАЦІЇ РЕПРОДУКТИВНОЇ ФУНКЦІЇ. Наукові записки. Серія: Психологія, (1), 102–107. https://doi.org/10.32782/cusu-psy-2024-1-14