ПОРУШЕННЯ В СИСТЕМІ ДИТЯЧО-БАТЬКІВСЬКИХ ВІДНОСИН ЯК ФАКТОР ФОРМУВАННЯ БЕЗПОРАДНОСТІ В ДІТЕЙ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/cusu-psy-2024-1-8

Ключові слова:

навчена безпорадність, молодший школяр, стиль виховання, батьківське ставлення, дитячо-батьківські відносини

Анотація

Стаття присвячена аналізу дитячо-батьківських відносин як чинника формування безпорадності в дітей молодшого шкільного віку. Упродовж багатьох років проблема дитячо-батьківських відносин, сім’ї та її впливу на особистість дитини залишається незмінно актуальною. Сім’я як перший інститут соціалізації особистості впливає на формування та модифікацію соціальних настанов, а також на вибір стратегії адаптивної поведінки. У сім’ї закладається той життєвий сценарій, на основі якого особистість діє в суспільстві, а проблеми, що виникають у неї, полягають насамперед у дитячо-батьківських стосунках. Однак реалії нашого сьогодення безпосередньо впливають на сім’ю, знижують її виховний потенціал, прямо чи опосередковано сприяють формуванню в дітей різних особистісних деформацій, часто діти, маючи хороший потенціал, не проявляють активності, не мають бажання або нездатні справлятися з реальними життєвими труднощами, втрачають віру в успіх – цей феномен відомий у психології як навчена безпорадність. Безпорадність формується в онтогенезі під впливом різних чинників. Найбільш важливими з них є порушення в системі сімейних взаємин: несприятливий психологічний клімат у сім’ї, бездоглядність у сім’ї, різні типи неправильного сімейного виховання та стилі батьківської поведінки. Основним діагностичним методом дослідження було тестування. З метою діагностики панівних тенденцій ставлення до дитини та стилів сімейного виховання були використані «Тест-опитувальник батьківського ставлення», методика «Стратегії сімейного виховання». Для визначення переважних емоційних станів школярів, що є складниками симптомокомплексу безпорадності, використано методику «Самооцінка емоційних станів». За результатами емпіричного дослідження можна зробити висновок, що найвищі показники тривожності, втоми, пригніченості та безпорадності притаманні дітям із сімей з авторитарним, індиферентним і чітко не визначеним стилем виховання. У ставленні до дітей у таких сім’ях спостерігається емоційне неприйняття, відсутність підтримки, непередбачуваність реакції батьків на поведінку дитини, надмірний контроль.

Посилання

Берегова Н., Федорчук П. Вплив сімейного виховання на формування особистості дитини. Вісник Львівського університету. Серія «Психологічні науки». 2020. Вип. 6. С. 10–15.

Дудник О. Безпорадність у структурі я-концепції особистості : автореф. дис. … канд. психол. наук : 19.00.01. Луцьк, 2020. 23 с.

Демчук О. Вплив системи виховання на формування набутої безпорадності в дітей молодшого шкільного віку. Людина і сучасне суспільство: проблеми педагогіки та психології : збірник тез наукових робіт учасників Міжнародної науково-практичної конференції. Львів : Львівська пед. спільнота, 2013. С. 14–18.

Дучимінська Т. Психологічна діагностика особистісної безпорадності. Психологія: реальність і перспективи. 2016. Вип. 6. С. 52–56.

Курпіта О., Періг І. Вплив стилю сімейного виховання на особистісний розвиток молодшого школяра. Актуальні завдання сучасних технологій : матеріали VІІІ Міжнародної науково-технічної конференції молодих учених та студентів, м. Тернопіль, 27–28 листопада 2019 р. С. 143–153.

Родинно-сімейна енциклопедія : навчально-методичний посібник / Ф. Арват та ін. ; за заг. ред. Ф. Арвата, Є. Коваленко. Київ : Богдана, 1996. 439 с.

Сидоренко Н. Особливості сімейного виховання дошкільників. Актуальні проблеми та перспективи розвитку сучасної педагогічної освіти : науково-методичний збірник матеріалів Днів науки. Лисичанськ, 2015. С. 249–254.

Федоришин Г. Психологічні проблеми сімейного виховання. Івано-Франківськ : Місто НВ, 2013. 219 с.

Фінчем Френк. Витоки дитячої безпорадності та моделей досягнення майстерності в сім’ї. URL: https://www.academia.edu/2870225/ Origins_of_childrens_helpless_and_mastery_achievement_patterns_in_the_family.

Seligman Martin E.P. Learned Optimism: How to Change Your Mind and Your Life. New York : Knopf, 1991. ISBN 0-671-01911-2.

Seligman Martin E.P. The Optimistic Child: Proven Program to Safeguard Children from Depression & Build Lifelong Resilience. New York : Houghton Mifflin, 1996. ISBN 0-06-097709-4.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-25

Як цитувати

Дудник, О. А. (2024). ПОРУШЕННЯ В СИСТЕМІ ДИТЯЧО-БАТЬКІВСЬКИХ ВІДНОСИН ЯК ФАКТОР ФОРМУВАННЯ БЕЗПОРАДНОСТІ В ДІТЕЙ. Наукові записки. Серія: Психологія, (1), 60–67. https://doi.org/10.32782/cusu-psy-2024-1-8