СИСТЕМА СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО ПРЕВЕНТИВНОГО ВИХОВАННЯ ШКОЛЯРІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/cusu-psy-2023-2-8

Ключові слова:

превентивне виховання, профілактика куріння, вживання спиртного та наркотичних речовин

Анотація

У статті проаналізовано систему соціально-психологічного превентивного виховання школярів. Розкриваються питання основ здоров’я, фізичної культури та спорту, що є важливим у профілактиці куріння, вживання спиртного та наркотиків. Проаналізовано праці сучасних вчених, які розкрили для соціальних і педагогічних працівників збереження репродуктивного здоров'я неповнолітніх. Для батьків, класних керівників і вихователів - про формування культури здоров’я дівчини-підлітка. Для працівників органів освіти, соціальних служб, викладачів - про профілактику вживання неповнолітніми наркотичних речовин. Звернулися до робот українського педагога В. Сухомлинського, який розглядав превентивне виховання як цілісну систему підготовчих, попереджувальних та профілактичних дій педагога з метою запобігання формування негативних вчинків, звичок, рис характеру, поведінки підлітків та організації належного догляду за їх життєдіяльністю. У педагогічній системі вченого знайшли своє відображення, питання пов’язані з попередженням фізичної, моральної, розумової та духовної занедбаності школярів. вивчення досвіду видатних педагогів та діяльності сучасної школи, які спонукають майбутнього вчителя до превентизації шкідливих звичок у школярів, їх аморальних вчинків та соціальної-психологічної поведінки. Доведено, що в залученні майбутніх учителів до соціально-педагогічної діяльності важливу роль відіграють такі дії, як: організаційний момент, який складається з вивчення студентами теорії проблеми, та її практичної реалізації майбутніми педагогами; здійснення психолого-педагогічного впливу на студентів з метою формування у них потрібних умінь та навичок проводити соціально-педагогічну роботу в поза аудиторний час; накопичення у студентів досвіду методичної роботи в процесі соціально-педагогічної діяльності.

Посилання

Сухомлинський, В. О. Вибрані твори : в 5 т. / В. О. Сухомлинський ; [редкол.: О. Г. Дзеверін (голова) та ін.]. Київ : Рад. шк., 1976. Т. 2 : Як виховати справжню людину ; Сто порад учителеві. 1976. 670 c.

Амонашвілі Ш.О. Істина школи. Київ : Фенікс, 2005. 72 с.

Рацул А.Б., Ликов В.Н, Ликова В.І. Школа виховання креативного вчителя : На матеріалі студентського педагогічного клубу «Сухомлинець» (1980-2017) : Монографія. Кропивницький : Видав ТОВ «КОД», 2018. 240 с.

Рацул А.Б. Педагогіка : інформативний виклад : Навчальний посібник. Київ : Видавничий Дім «Слово», 2016. 344 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-31

Як цитувати

Рацул, О. А. (2023). СИСТЕМА СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО ПРЕВЕНТИВНОГО ВИХОВАННЯ ШКОЛЯРІВ. Наукові записки. Серія: Психологія, (2), 62–67. https://doi.org/10.32782/cusu-psy-2023-2-8