ФОРМУВАННЯ У СТУДЕНТІВ НАВИЧОК ПУБЛІЧНИХ ВИСТУПІВ НА ЗАНЯТТЯХ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ (ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2522-4077-2024-209-53

Ключові слова:

українська мова за професійним спрямуванням, публічні виступи, риторичні навички, дискусія, ситуативні завдання, спілкування.

Анотація

Авторами статті детально обгрунтувано важливість отримання випускниками закладів вищої освіти (ЗВО) розвинених комунікативних навичок, що передбачають вміння виступати публічно. Здійснено детальний аналіз наукових розвідок вітчизняних та зарубіжних науковців щодо формування навичок публічних виступів. З метою визначення результатів сформованості навичок публічного мовлення у студентів, авторами було розроблено діагностувальний опитувальник, результати якого детально проаналізовано у статті. Дослідники зосередили увагу на таких складових підготовки студентів до публічних виступів: підготовка до виступу; володіння технікою публічного мовлення; встановлення контакту з аудиторією; управління емоціями та практика виступів. У дослідженні представлено систему вправ і завдань для розвитку оратораських здібностей майбутніх фахівців аграрної сфери. Запропоновано приклади найвідоміших промов у світі та методики роботи з ними. Науковцями докладно розглянуто вправи, пов’язані з індивідуальною і самостійною роботою студентів, виконання яких зорієнтоване на посилення дослідницької складової в процесі навчання. У статті запропоновано перелік тем для дискусій та круглих столів, метою яких є розвиток навичок публічних виступів. Авторами досліджено застосування ситуативних завдань у формуванні комунікативних навичок студентів української мови. Акцентовано увагу на важливості практикування та закріплення комунікативних навичок в повсякденному житті; спостереженні за спілкуванням інших людей; читанні. У статті приділено увагу вправам на розвиток дикції та невербальних засобів спілкування, оскільки вони вони впливають на сприйняття та розуміння аудиторією оратора. Наголошено на важливості виконання творчих завдань та вправ для удосконалення культури мовлення здобувачів вищої. Авторами визначено важливість рольових лекцій для студентів у розвитку практичних умінь публічних виступів. У статті наголошено, що отримані результати анкетування свідчать про ефективність розроблених і підібраних видів робіт з розвитку ораторських та комунікативних здібностей. Запропоновані завдання можуть бути використані для формування риторичних умінь у здобувачів вищої освіти в навчальному процесі під час викладання дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)».

Посилання

Carmine Gallo. The Presentation Secrets of Steve Jobs. New York: McGraw-Hill Education, 2010. 272р.

Smith J. A., Jones K. L., Brown M. R. The effects of public speaking anxiety on college students'academic performance. New York: Routledge, 2019. 187р.

Біла Н. В., Дащенко Н. Л., Синоруб Г. П. Формування навичок публічного мовлення студентів-журналістів. Вісник науки та освіти. Серія «Філологія», Серія «Педагогіка», Серія «Соціологія», Серія «Культура і мистецтво», Серія «Історія та археологія. Київ, 2023. № 1(7) С. 334–350.

Гусак О. В. Формування комунікативної компетентності майбутніх фахівців аграрних закладів вищої освіти засобами публічного виступу : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. пед. наук: 13.00.04. Суми, 2020. 20 с.

Культура фахового мовлення. Навчальний посібник / за ред. Н. Д. Бабич. Чернівці : Книги – XXI, 2005. 572 с.

Луца М. Мистецтво публічного виступу. Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство) : збірник наукових праць. Вінниця : ТОВ «фірма «Планер», 2015. Вип. 21. С.272–276.

Ковальська Н. А. Майстерність публічного виступу як показник мовної компетенції. Dynamics of the development of world science : Abstracts of the 6th International scientific and practical conference. Vancouver, Canada, 2020. P. 653–657.

Тимчук І.М. Робоча програма з навчальної дисципліни «Українська мова за професійним спрямуванням» для здобувачів вищої освіти соціально-гуманітарного факультету за напрямом підготовки 081 «Право», бакалаврський рівень вищої освіти. Біла Церква: БНАУ, 2022. 26 с.

Тимчук. І.М., Погоріла С.Г. Підготовка майбутніх юристів до публічних виступів на заняттях з української мови (за професійним спрямуванням). Перспективи розвитку суспільно-гуманітарних наук в умовах євро інтеграції : зб. матеріалів доп. учасн. Міжнародної науково-практичної онлайн-конференції. Біла Церква : Білоцерківський НАУ, 2024. С.191–195.

Практикум з української мови за професійним спрямуванням для юристів : навч.посіб. / І.В.Зайцева, О.П.Калита, Г.В.Скуратівська, А.К.Павлова. Київ : «Центр учбової літератури», 2019. 396 с.

Тимчук І.М., Погоріла С.Г. Робочий зошит-практикум для виконання аудиторної та самостійної роботи з навчальної дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)» Модудь 1. для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня. Біла Церква : БНАУ, 2024. 65 с.

Експрес-урок – Які суржикові слова найтиповіші?: веб-сайт. URL: https://www.youtube.com/watch?v=4sk8xQj-AAs

Погоріла С. Г. Тимчук І.М. Сучасні підходи до формування комунікативних навичок у майбутніх фахівців аграрної галузі. Актуальні питання інтернаціоналізації вищої освіти в Україні в умовах сучасних освітніх реалій : зб. матеріалів доп. учасн. V Міжнародної науково-практичної конференції. Біла Церква: БНАУ, 2024. 199 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-20

Як цитувати

Тимчук, І. М., & Погоріла, С. Г. (2024). ФОРМУВАННЯ У СТУДЕНТІВ НАВИЧОК ПУБЛІЧНИХ ВИСТУПІВ НА ЗАНЯТТЯХ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ (ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ). Наукові записки. Серія: Філологічні науки, (209), 359–367. https://doi.org/10.32782/2522-4077-2024-209-53