НЕОЛОГІЗМИ ЯК СКЛАДОВА КОНЦЕПТУ «РОБОТА»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2522-4077-2024-209-19

Ключові слова:

концепт, неологізм, нове словосполучення, робота, ринок праці.

Анотація

У статті досліджено особливості вербалізації концепту РОБОТА неологізмами, які з’явилися в англійській мові протягом останніх двох років. З метою створення матеріалу для дослідження у статті використано метод суцільної вибірки неологізмів з Кембридзького словника. Проаналізовано причини виникнення нової лексики у сфері сучасного ринку праці. Подано приклади нових слів і виразів. Проведено аналіз лексичних дефініцій для роз’яснення й витлумачення їх сенсу. Виконано розподіл нових лексичних одиниць відповідно до змістовних ознак концепту РОБОТА. Досліджено етимологію вибраних неологізмів. Представлено тлумачення лексичних інновацій українською мовою. У статті визначено способи та принципи формування нових слів концепту РОБОТА у словниковому складі англійської мови. Подано короткий огляд досліджень до проблеми вивчення неологізмів. Обґрунтовано необхідність нових підходів у їх вивченні. Представлено класифікацію вибраних лексичних одиниць за наступними лексико-семантичними групами, які вербалізують концепт РОБОТА: «багатогранна кар’єра», «незадоволення, стрес, виснаження», «гендерна нерівність», «баланс між роботою та особистим життям», «наслідки пандемії». Виявлено, що одночасно зі стрімким розвитком технологій і необхідністю професійного зросту виникають проблеми адаптації людини до нових умов на ринку праці. З’ясовано, що основним джерелом активного поповнення новими лексемами англійської мови концепту РОБОТА є занепокоєння сучасної людини з приводу виснаження та дисбалансу між роботою та особистим життям, що свідчить про важливі соціальні та психологічні наслідки. Визначено, що найпродуктивнішим способом утворення неологізмів концепту РОБОТА є словоскладання. У роботі обґрунтовано здатність досліджуваних лексичних одиниць бути неологічною репрезентацією концепту РОБОТА та передавати тенденції розвитку сучасного суспільства.

Посилання

A blog from Cambridge Dictionary. Category: New Words. URL: https://dictionaryblog.cambridge.org/category/new-words/ (дата звернення: 20.04.2024).

6 work and workplace trends to watch in 2024. URL: https://www.weforum.org/agenda/2024/02/workand-workplace-trends-to-watch-2024/ (дата звернення: 21.04.2024).

Розвиток кар’єри: Сучасні тенденції, методи та ключові виклики. URL: https://bizmag.com.ua/rozvytok-karyery/ (дата звернення: 21.04.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-20

Як цитувати

Жулінська, М. О. (2024). НЕОЛОГІЗМИ ЯК СКЛАДОВА КОНЦЕПТУ «РОБОТА». Наукові записки. Серія: Філологічні науки, (209), 126–130. https://doi.org/10.32782/2522-4077-2024-209-19