СТРАТЕГІЇ ПОДОЛАННЯ ПАНІЧНИХ АТАК ТА ІПОХОНДРІЇ У ЮНАКІВ

Автор(и)

  • Руслана Мороз Український науково-методичний центр практичної психології і соціальної роботи https://orcid.org/0000-0001-9776-491X

DOI:

https://doi.org/10.32782/cusu-psy-2024-2-14

Ключові слова:

інтервенція, іпохондрія, когнітивно-поведінкова терапія, панічні атаки, тривожність, юнацький вік

Анотація

У статті представлено авторський погляд на актуальну проблему сьогодення – іпохондрію та панічні атаки у молоді. Розкрито, що панічна атака представляє собою необґрунтований раціонально та практично некерований вибух тривоги з надзвичайно високою інтенсивністю. З’ясовано, що симптоматика панічних атак включає в себе широкий спектр фізіологічних, емоційних, когнітивних та поведінкових реакцій. Також у статті аналізується синдром тривоги за здоров’я, що також відомий як іпохондрія, та є надмірним переживанням та страхом стосовно можливості серйозного захворювання, як-от рак, аутоімунні захворювання або серцеві проблеми. Визначено, що в основі цього стану лежить неправильне тлумачення звичних тілесних відчуттів як патологічних або загрозливих. Автор статті стверджує, що зазвичай панічні атаки виникають вперше у юнацькому віці, коли психічна та емоційна навантаженість може бути особливо великою через процеси формування особистості та адаптації до змін. Саме тому у цьому віці юнаки можуть переживати стресові ситуації, пов’язані з навчанням, соціальними взаєминами, розвитком самоідентифікації та статевою зрілістю, що може сприяти появі панічних атак. Подано результати емпіричного дослідження, проведеного серед молоді. Результати дослідження кореляційних зв’язків за допомогою коефіцієнта кореляції Пірсона дали змогу встановити наявну кореляцію між панічними атаками та іпохондрією, вимірювані за допомогою шкали тривоги Бека та опитувальника тривоги за здоров'я (SHAI) дані увійшли в зону значущості 0,99 з показником r = 0, 647. Кореляційні зв’язки також було встановлено між панічними атаками та особистісною тривожністю, вимірювані за допомогою шкали тривоги Бека та шкала тривоги Спілбергера (STAI) дані увійшли в зону значущості 0,99 з показником r = 0,462. Слабший кореляційний зв’язок був встановлений між панічними атаками та соціальною тривожністю, вимірювані за допомогою шкали тривоги Бека та шкали оцінки соціальної фобії (SPIN) дані увійшли в зону значущості 0,95 з показником r = 0,416.

Посилання

Васюк К. Особливості емоційної стійкості осіб юнацького віку з різним рівнем емоційної зрілості. Вісник Національного університету оборони України. 2024. С. 38–46.

Чухрій І. В. Психологічні особливості емоційних переживань осіб юнацького віку. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Психологія. 2023. № 6. С. 54–58.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-04

Як цитувати

Мороз, Р. (2024). СТРАТЕГІЇ ПОДОЛАННЯ ПАНІЧНИХ АТАК ТА ІПОХОНДРІЇ У ЮНАКІВ. Наукові записки. Серія: Психологія, (2), 95–101. https://doi.org/10.32782/cusu-psy-2024-2-14