РОЗУМІННЯ СУТНОСТІ МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ’Я В КОНТЕКСТІ КОМПЛЕКСНОГО ПІДХОДУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/cusu-psy-2024-1-10

Ключові слова:

комплексний підхід, здоров’я, психічне здоров’я, психологічне здоров’я, ментальне здоров’я, духовність

Анотація

У статті проаналізовано негативний вплив повномасштабного російського вторгнення в Україну на ментальне здоров’я українців. Автори розглянули сутність ментального здоров’я згідно з результатами наукових доробок у медицині, психології та соціальній роботі. Висвітлено сучасні тенденції дослідження ментального здоров’я у вітчизняній психології: вплив ментального здоров’я на життєдіяльність особистості загалом та в контексті викликів воєнного часу зокрема. Вказано на основні положення комплексного підходу, згідно з яким ментальне здоров’я варто розглядати як полідетерміноване та складноструктуроване явище, що вивчається в ракурсі міждисциплінарних досліджень і лежить в основі благополуччя та якості життя людини. Узагальнено позиції науковців щодо сутності здоров’я на біологічному, психологічному та соціальному рівнях, спільною тенденцією яких є розуміння цього явища як умови благополуччя людини загалом, успішної адаптованості до мінливих умов життя та реалізації її життєвого потенціалу. Вказано на існування в науковій літературі тенденції щодо ототожнення поняття «ментальне здоров’я» із термінами «психічне здоров’я», «психологічне здоров’я» та «духовне здоров’я». Автори проаналізували погляди науковців на сутність психічного здоров’я, що має дві суттєві ознаки: відсутність психічних розладів і психічне благополуччя особистості, що лежить в основі реалізації життєвого потенціалу людини. У статті розглянуто сутність психологічного здоров’я, що характеризує особистість людини загалом і демонструє її зв’язок з вищими проявами людського духу. Вказано на необхідність розуміння духовності як суттєвої ознаки психологічного здоров’я особистості. Автори статті стоять на позиції, відповідно до якої в основі ментального здоров’я лежить ментальність, що виступає загальною духовною налаштованістю особистості на власне благополуччя та благополуччя оточення. Висвітлено сутність ментальності як інтегральної характеристики особистості. Узагальнено позиції науковців щодо критеріїв ментального здоров’я, що стосуються соціально-психологічної, індивідуально-психологічної та ціннісно-смислової сфер особистості. У статті зазначено, що в основі ментального здоров’я, окрім ментальності, лежать два системоутворювальні компоненти: баланс між емоційним, психологічним, соціальним і духовним благополуччям особистості та стан гармонії людини з навколишнім світом та із собою. Єдність вказаних компонентів сприяє успішній адаптації та духовній налаштованості особистості на себе та на оточення.

Посилання

Жданова І.В. Психологічні аспекти збереження професійного здоров’я майбутніх фахівців у сфері цивільного захисту. Сучасний стан цивільного захисту України та перспективи розвитку : матеріали ХІХ Всеукраїнської науково-практичної конференції. Київ : ІДУЦЗ, 2017. С. 167–170.

Костєва Т.Б. Вплив ментального здоров’я на життєдіяльність особистості. URL: https://lib.chmnu.edu.ua/pdf/naukpraci/pedagogika/2018/311-299-6.pdf.

Психологія здоров’я людини / І.Я. Коцан та ін. ; за ред. І.Я. Коцана. Луцьк : РВВ «Вежа» Волин. нац. ун-ту ім. Лесі Українки, 2011. 430 с.

Кравченко О.О. Cоціально-психологічна підтримка ментального здоров’я учасників освітнього процесу у кризових ситуаціях (практичний досвід). Social Work and Education. 2023. Vol. 10. № 1. P. 35–47.

Максименко С.Д. Особливості прогнозування внутрішніх ліній психічного здоров’я особистості. Проблеми сучасної психології. 2013 № 2. С. 4–14.

Максименко С.Д. Психічне здоров’я дітей. Психолог. 2022. № 1. С. 4.

Моляко В.О., Музика О.Л. Здібності, творчість, обдарованість: теорія, методика, результати досліджень : посібник. Житомир : Рута, 2006. 320 с.

Павлик Н.В. Структура і критерії психологічного здоров’я особистості. Психологія і особистість : науковий журнал / Інститут психології імені Г.С. Костюка НАПН України ; Полтав. нац. пед. ун-т ім. В.Г. Короленка. Київ ; Полтава : ПНПУ імені В.Г. Короленка, 2022. Вип. 1 (21). С. 34–59.

Панок В.Г. Діяльність психологічної служби та українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи в умовах війни: результати, проблеми, пріоритети. Вісник Національної академії педагогічних наук України. 2022. № 4 (2). С. 1–8. DOI: 10.37472/v.naes.2022.4205.

Помиткін Е.О. Психологія духовного розвитку особистості : монографія. Київ : Наш час, 2000. 280 с.

ПТСР та загострення хронічних хвороб: як війна вплине на здоров’я українців. Слово і діло : вебсайт. 1 листопада 2022 р. URL: https://www.slovoidilo.ua/2022/11/01/infografika/suspilstvo/ptsrta-zahostrennya-xronichnyx-xvorob-yak-vijna-vplyne-zdorovya-ukrayincziv.

Савицька О.В., Співак Л.М. Етнопсихологія : навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. Київ : Каравела, 2011. 264 с.

Слюсаревський М.М. Соціально-психологічний стан українського суспільства в умовах повномасштабного російського вторгнення: нагальні виклики і відповіді : наукова доповідь на засіданні президії НАПН України 21 квітня 2022 р. Вісник Національної академії педагогічних наук України. 2022. № 4 (1). DOI: 10.37472/v.naes.2022.4124.

Ткачишина О.Р., Столярчук О.А. Конструктивна поведінка особистості у контексті проблеми психічного та психологічного здоров’я. Вчені записки Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського. Серія «Психологія». Видавничий дім «Гельветика», 2023. Т. 34 (73). № 1. С. 78–83.

Ткачишина О.Р. Проблема ментального здоров’я в Україні: психологічний аналіз. Психофізіологія та медична психологія. 2023. Вип. 53. С. 207–211.

Шевченко А.М. Теоретичні аспекти дослідження психологічного здоров’я особистості. Організаційна психологія. Економічна психологія. 2018. № 1 (12). С. 109.

New WHO prevalence estimates of mental disorders in conflict settings: a systematic revive and metaanalysis / F. Charlson et al. The Lancet. 2019. P. 240–248.

Mental health: facing the challenges, building solutions: report from the WHO European Ministerial Conference. Report from the WHO European Ministerial Conference. World Health Organization. 2005. 199 p. URL: http://www.euro.who.int/_data/assets/pdf_file/0008/96452/E87301.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-25

Як цитувати

Калашникова, Л. В., Руденко, Ю. Ю., & Руденко, С. А. (2024). РОЗУМІННЯ СУТНОСТІ МЕНТАЛЬНОГО ЗДОРОВ’Я В КОНТЕКСТІ КОМПЛЕКСНОГО ПІДХОДУ. Наукові записки. Серія: Психологія, (1), 74–81. https://doi.org/10.32782/cusu-psy-2024-1-10