ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ПСИХОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ЯК НЕОБХІДНОЇ СКЛАДОВОЇ В РОБОТІ ІТ-СПЕЦІАЛІСТІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/cusu-psy-2024-1-9

Ключові слова:

безпека, психологічна безпека, ІТ-спеціалісти, психодинамічний підхід, АСПП

Анотація

У статті здійснено теоретичний аналіз понять «безпека» та «психологічна безпека». Розглянуто різні підходи до їх трактування в науковій літературі психологами та психотерапевтами. Визначено, що поняття «психологічна безпека» є ключовим чинником як у теоретичних дослідженнях, так і у прикладній психології, являє собою фундаментальний аспект особистісного розвитку. Психологічна безпека є складним і багатовимірним поняттям, яке охоплює елементи внутрішньої гармонії, безпечних відносин, можливості самореалізації та самопізнання, а також важливість знаходження сенсу та цілісності особистості. Доведено, що психологічна безпека ІТ-спеціалістів має свою специфіку та характеризується захищеністю психіки від деструктивних зовнішніх і внутрішніх впливів, а також умовами, які не порушують психологічної цілісності людини, її адаптивність і розвиток. Охарактеризовано специфіку професійної діяльності ІТ-спеціалістів. Зокрема, робота в нічний час і адаптація до різних часових поясів задає умови для створення власного цифрового та часового простору, що спонукає до розвитку синдрому вигорання, відступів від реальності та призводить до проблем в родині й у взаємодії із соціумом. Ізоляція внаслідок тривалої роботи за комп’ютером, потреба в постійній адаптації до вимог клієнтів, які швидко змінюються, двоякість досвіду та ризики зазнати знецінення з боку оточення призводять до порушення психологічної безпеки. Важливість глибинної психокорекції за методом активного соціально-психологічного пізнання підкреслена як засіб мінімізації емоційних втрат і гарантування психологічної безпеки ІТ-спеціалістів. Акцентовано на тому, що психологічна безпека виступає ключовим чинником в особистісному розвитку та професійному зростанні, особливо для спеціалістів сфери ІТ, чия діяльність потребує високого рівня когнітивної активності й емоційної стійкості.

Посилання

Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.) / уклад. і гол. ред. В. Бусел. Київ ; Ірпінь : Перун, 2005. 1728 с.

Глибинна корекція як необхідна передумова психологічної захищеності HR-менеджерів / Л. Галушко та ін. Габітус. 2023. Вип. 49. С. 157–162.

Життєвий світ і психологічна безпека людини в умовах суспільних змін. Реферативний опис роботи / М. Слюсаревський та ін. Київ : Талком, 2020. 318 с.

Наукова школа академіка НАПН України Тамари Яценко : колективна монографія / за заг. ред. Т. Яценко. Дніпро : Інновація, 2019. 350 с.

Стасюк М. Особливості емоційної сфери ІТ-спеціалістів. Science and Education a New Dimension. Pedagogy and Psychology. 2017. V. (59). Issue 134. P. 82–86.

Шнайдер О. Психологічні особливості емоційного вигорання працівників сфери інформаційних технологій. Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Серія «Психологія і педагогіка». 2014. Вип. 26. С. 144–148.

Глибинна психокорекція та упередження психічного вигорання. Ч. 2 / Т. Яценко та ін. Київ : Главник, 2008. 176 с.

Опредметнені засоби репрезентації психіки суб’єкта – передумова глибинного пізнання / Т. Яценко та ін. Теорія і практика сучасної психології. 2018. № 2. С. 47–56.

Bowlby, Attachment and the Potency of a “Received Idea”. URL: https://academic.oup.com/bjsw/article/53/1/100/6631384.

Cambridge Dictionary. URL: https://dictionary.cambridge.org/.

Carl Rogers’ Theory of Personality Development. URL: https://www.linkedin.com/pulse/carl-rogers-theory-personality-development-jari-jokela/.

Collins. Free online dictionary. URL: https://www.collinsdictionary.com/.

Duden Dictionary. URL: https://www.duden.de/woerterbuch.

Erich Fromm – a Therapeutic Vision Well Ahead of its Time. Erich Fromm’s Contribution to Experiential Psychotherapy. URL: https://jep.ro/images/pdf/cuprins_reviste/87_art_02.pdf.

Go with the flow: engagement and concentration are key. URL: https://www.health.harvard.edu/blog/go-with-the-flow-engagement-and-concentration-are-key-201307266516.

Jung’s “Psychology with the Psyche” and the behavioral sciences. URL: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4217588/.

Kurt Lewin and complexity theories: back to the future. URL: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/1469701042000303811.

Macmillan Dictionary. URL: https://www.dictionary.com/browse/macmillan.

Psychological safety: Maslow’s hierarchy of need. URL: https://psychsafety.co.uk/psychological-safety-newsletter-31/.

Viktor Frankl’s Logotherapy: The Search for Purpose and Meaning. URL: http://www.inquiriesjournal.com/articles/660/viktor-frankls-logotherapy-the-search-for-purpose-and-meaning.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-25

Як цитувати

Зубко, І. М. (2024). ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ПСИХОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ЯК НЕОБХІДНОЇ СКЛАДОВОЇ В РОБОТІ ІТ-СПЕЦІАЛІСТІВ. Наукові записки. Серія: Психологія, (1), 68–73. https://doi.org/10.32782/cusu-psy-2024-1-9