VARIETIES OF CEREMONIAL BREAD IN LINGUOCULTURAL REPRESENTATION (BASED ON UKRAINIAN PROVERBS)
DOI:
https://doi.org/10.32782/2522-4077-2025-214.2-34Keywords:
kalach, korovai, palyanitsa, paremiya, paska, ceremonial breadAbstract
The article examines the paremias of the Ukrainian people with the component «bread» and the names of varieties of ceremonial bread from the standpoint of their ethnocultural semantics. These proverbs and sayings can be considered the golden fund of our national language. The circle of linguists, researchers who study conceptual linguistics, the culture of Ukrainians is outlined. The scientific investigations of linguists interested in the issue of the paremic fund of the Ukrainian language have been analyzed. The work presents the most commonly used paremias in speech with the names of varieties of ceremonial bread: kalach, knysh, korovai, palyanitsa, paska, which in their content reveal the character traits, behavior, moral qualities, traditions and customs of our native people through the culture of healthy eating, present a linguistic picture of the world, etc. After all, in today's conditions, interest in studying the language and native culture has grown rapidly, which argues for the relevance of the choice of the topic of the proposed scientific research. We can argue that significant cultural and national potential is endowed with paremias with the component-glutoneme «bread» and its varieties, which are found in the rituals of Ukrainians, because the national Ukrainian cuisine is not only biological, but also a cultural value, which is associated with ethnolinguistics, ethnology, culturology, linguocultural studies, folklore and other sciences.The paper examines the verbal expression of the component «bread» through the study of dictionaries of various types: dictionary of signs of Ukrainian ethnoculture, dictionaries of proverbs and sayings, explanatory dictionaries of the Ukrainian language, dictionary of epithets of the Ukrainian language, dictionary of synonyms of the Ukrainian language, a linguistic and regional dictionary-reference book; the meanings of the lexemes are revealed: kalach, korovai, knysh, palanytsia, paska. Examples of synonyms, epithets for the lexeme «bread» in different meanings, winged sayings of famous Ukrainian writers about the cultural term «bread» are given.
References
Федіна О. Українські паремії та сталі вирази : відродження мовної традиції. Наукові записки. Серія : Філологічні науки. 2023. Вип. 2 (205). С. 224–227. DOI: https://doi.org/10.32782/2522-4077-2023- 205-31.
Прислів’я та приказки : словник / О. Конобевська. Харків : ПП «УЛА», 2021. 96 с.
Скарбниця народної мудрості : прислів’я, приказки, загадки, лічилки, скоромовки / упоряд. Панасенко Т. М. Харків : Фоліо, 2017. 286 с.
Скуратівський В. Берегиня. Київ : Рад. письменник, 1987. 278 с.
Україна в словах : Мовокраїнознавчий словник-довідник: навч. посіб. для учнів загальноосвіт. шкіл, ліцеїв, гімназій, студентів, усіх, хто вивчає укр. мову / упоряд. і кер. авт. кол. Данилюк Н. Київ : Просвіта, 2004. 704 с.
Кобзар : зб. творів / Т. Шевченко. Харків : ВД «Школа», 2023. 352 с.
Супруненко В. Ми – українці : у 2 кн. Дніпропетровськ : ВАТ «Дніпрокнига», 1999. 412 с.
Герус Л. Функціональна, семантична та етично-естетична цінності обрядового хліба українців, їх актуалізація у соціокультурному просторі ХХІ ст. : автореф. дис. … на здобуття наук. ступеня доктора істор. наук : 07.00.05. Львів, 2021. 35 с.
Усі крилаті вислови, прислів’я, приказки, загадки / укладач Н. В. Курганова. Харків : Торсінг плюс, 2008. 320 с.
Словник синонімів української мови : понад 2500 синонім. гнізд / О. С. Вусик ; за ред. докт. філолог. наук, проф. А. М. Поповського. Тернопіль : Навчальна книга – Богдан, 2019. 576 с.
Єрмоленко С., Єрмоленко В., Бибик С. Новий словник епітетів української мови. Київ : Грамота, 2012. 488 с.
Прислів’я та приказки : Природа. Господарська діяльність людини / упоряд. М. М. Пазяк ; відп. ред. С. В. Мишавич. Київ : Наукова думка, 1989. 480 с.
Українські прислів’я та приказки / упоряд. Т. Панасенко. Харків : Фоліо, 2013. 256 с.
Лаврик О. Україна. Все, що робить нас українцями. Харків : Віват, 2015. 256 с.
Яковлева А. М., Кошечкіна Т. М. Сучасний тлумачний словник української мови. Харків : Торсінг, 2020. 672 с.
Івченко А. Тлумачний словник української мови. Харків : Фоліо, 2000. 540 с.
Жайворонок В. Знаки української етнокультури : словник-довідник. Київ : Довіра, 2006. 703 с.
Українська пареміологія : навч. посіб. для студ. філол. спеціальностей вищих навч. закладів / Ж. В. Колоїз, Н. М. Малюга, Н. М. Шарманова ; за ред. Ж. В. Колоїз. Кривий Ріг : КПІ ДВНЗ «КНУ», 2014. 349 с.
Хожаєнко Ю. Різновиди обрядового хліба в лінгвокультурному висвітленні (на матеріалі українських паремій). Особистість в освітньому середовищі сучасного суспільства : матеріали VІ Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю. Дніпро ̶ Любляна, 2025. С. 471–482.
Конопко В. Хліборобські мотиви в календарній обрядовості українців південно-західного історико-етнографічного регіону України : автореф. дис. … на здобуття наук. ступеня канд. істор. наук : 07.00.05. Львів, 2015. 19 с.







