PHRASEOLOGISMS WITH A “BREAD” COMPONENT AS A MANIFESTATION OF UKRAINIAN IDENTITY

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/2522-4077-2023-207-44

Keywords:

phraseology, phraseological, component, ethnoculture, national cuisine, gluttony, language picture of the world.

Abstract

The article examines phraseological units with the bread component from the standpoint of their ethnocultural semantics. The circle of researchers who study conceptual linguistics is outlined. The research of linguists interested in the phraseological fund of the Ukrainian language was analyzed; attention is paid to developments in the ethnolinguistic field, which show the coverage of ethnomotivated realities of today; the existing interpretations of phraseological units with the bread component in scientific circulation are analyzed, which updates the knowledge of linguists about the food culture of Ukrainians, their outlook, mentality, etc. In today's environment, interest in language and culture has grown rapidly. We can claim that the phraseme with the ethnographic component – glutoneme bread is endowed with significant cultural and national potential, because linguistic observations have proven that national Ukrainian cuisine is not only a biological, but also a cultural value, which relates to ethnolinguistics, culturology, linguoculturology, ethnology, ethnophraseology. The work examines the verbal expression of the “bread” component through the development of dictionaries of various types: a dictionary of signs of Ukrainian ethnoculture, dictionaries of general language phraseology, phraseology of the works of Ukrainian writers. A semantic analysis of phraseological units is presented, the most used in speech are identified, which reveal the character traits, behavior, moral qualities, traditions, and customs of Ukrainians, illustrate various life and everyday situations through food culture, and represent a linguistic picture of the world.

References

Батюк Н. Фразеологічний словник. Київ : Рад. школа, 1966. 235 с.

Демиденко Г. Етнофразеологізми з компонентом «хліб» як ментальні маркери української ідентичності. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія «Філологія». 2022. № 58. С. 64–67.

Етнографічні групи українців Карпат. Гуцули / за наук. ред. і уклад. С.П. Павлюка. Харків : Фоліо, 2020. 379 с.

Жайворонок В. Знаки української етнокультури : словник-довідник. Київ : Довіра, 2006. 703 с.

Івченко А. Тлумачний словник української мови. Харків : Фоліо, 2000. 540 с.

Руснак І. Український фольклор : навчальний посібник. Київ : Видавничий центр «Академія», 2012. 304 с.

Словник фразеологізмів та сталих виразів сучасної української мови. 5–11-й класи / упоряд. О. Богданова. Харків : Вид. група «Основа», 2019. 172 с.

Удовиченко Г. Фразеологічний словник української мови. Т. 2. Київ : Вища школа, 1984. 384 с.

Фразеологізми у творах Богдана Лепкого. Словник / гол. ред. С. Панцьо. Тернопіль : Джура, 2010. 224 с.

Фразеологічний словник української мови / уклад. О. Давидова. Тернопіль : Підручники і посібники, 2019. 448 с.

Фразеологія творів Бориса Харчука. Словник / гол. ред. С. Панцьо. Тернопіль : Джура, 2012. 748 с.

Шарманова Н. Етнолінгвітика : навчальний посібник / за ред. Ж. Колоїз. Кривий Ріг : НПП АСТЕРІКС, 2015. 192 с.

Шкода М. Традиції і свята українського народу. Донецьк : ТОВ ВКФ «БАО», 2008. 384 с.

Ярещенко А. Сучасний фразеологічний словник української мови. Харків : Навчальна література, 2020. 640 с.

Published

2024-01-10

How to Cite

Khozhaienko, Y. (2024). PHRASEOLOGISMS WITH A “BREAD” COMPONENT AS A MANIFESTATION OF UKRAINIAN IDENTITY. Наукові записки. Серія: Філологічні науки, (207), 290–293. https://doi.org/10.32782/2522-4077-2023-207-44