ОСОБЛИВОСТІ ЗОБРАЖЕННЯ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ У ЛІТЕРАТУРІ НОН-ФІКШН (НА МАТЕРІАЛІ КНИГИ К. МІХАЛІЦИНОЇ ТА С. ДВОРНИЦЬКОГО «РЕАКТОРИ НЕ ВИБУХАЮТЬ. КОРОТКА ІСТОРІЯ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ»)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2522-4077-2024-210-13

Ключові слова:

Чорнобиль, чорнобильська тема, чорнобильський жанр, екологічна література, нон-фікшн

Анотація

Екологічні катастрофи змусили людство замислитися, яким чином можна уникнути страшних природних та техногенних випробувань. Саме тому література на екологічну тематику відіграє важливу роль у житті суспільства, адже кожен мешканець планети повинен знати про небезпеку, яка криється в бажанні повністю підкорити природу задля власних потреб, не враховуючи її специфічних властивостей. У статті проаналізована екологічна тематика, актуальність якої підсилюється аргументами щодо розуміння сутності Чорнобильської катастрофи. Важливим акцентом залишається розмова про прагнення авторів книги донести правдиву інформацію нащадкам про ту небезпеку, яка на кожному кроці чатує легковажне людство, що так недбало ставиться до природи та її законів. Тому, ми невипадково звернулися саме до літератури нон-фікшн (non-ficton), оскільки вона випромінює ефект правдивості, її сюжетні лінії базуються на реальних подіях, які цураються будь-яких фантазувань, адже результати трагедії буквально розривають свідомість, фокусуючи в собі шалену психологічну та емоційну напругу. Проаналізовано особливості зображення Чорнобильської катастрофи у книзі К. Міхаліциної та С. Дворницького «Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи». Ми наголошуємо, що сюжет твору подається в хронологічній послідовності, концентруючи думки, аналіз яких передбачає порівняння, зіставлення явищ, подій та фактів. Охарактеризовано специфічні риси книги, її спрямованість на підліткову та дорослу аудиторію породжує безліч ідей: приміром, інколи складається враження, що світ неможна повністю довірити дорослим, адже вони говорять правильні речі, але припускаються відвертих помилок, які можуть стати фатальними для нашої планети. Тому скерованість книги і на підліткову аудиторію можна вважати переконливим інформативним попередженням для молодого покоління, здатного взяти відповідальність за взаємостосунки людини з природою.

Посилання

Варданян М. Reading the Chornobyl Catastrophe Within Ecofiction. Children’s Literature in Education. 2022. 53. Pp. 1–17.

Варданян М. Літературна географія ілюстрованих дитячих книг (на матеріалі українських творів та перекладів ХХ-ХХІ століття). Географія і текст: літературний вимір. Колективна монографія. Харків. 2022. С. 17–40.

Коваленко М. Образ Божої матері у рецепції Т. Шевченка та І. Драча (на матеріалі поем поем «Марія» та «Чорнобильська мадонна»). Літературознавчі студії. Київ. Вип. 1. 2015. С. 235–244.

Черноусова М. Екологічна проблематика збірки Є. Гуцала «Діти Чорнобиля». Українська література в просторі культури і цивілізації. Запоріжжя. 2023. С. 140–143.

Міхаліцина К., Дворницький С. Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи / ілюстрації студії «seri/graph». Київ: Портал, 2020. 136 с.

«Реактори не вибухають» Авторська онлайн-зустріч із Катериною Міхаліциною та Станіславом Дворницьким. 2021. URL: «Реактори не вибухають» Авторська онлайн-зустріч із Катериною Міхаліциною та Станіславом Дворницьким (kultura-poltava.gov.ua) (дата звернення: 20.10.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-10-03

Як цитувати

Гостра, К., & Дудніков, М. (2024). ОСОБЛИВОСТІ ЗОБРАЖЕННЯ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ У ЛІТЕРАТУРІ НОН-ФІКШН (НА МАТЕРІАЛІ КНИГИ К. МІХАЛІЦИНОЇ ТА С. ДВОРНИЦЬКОГО «РЕАКТОРИ НЕ ВИБУХАЮТЬ. КОРОТКА ІСТОРІЯ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ»). Наукові записки. Серія: Філологічні науки, (210), 90–94. https://doi.org/10.32782/2522-4077-2024-210-13