МІКРОПОЛЕ «РОЗУМОВІ РИСИ ХАРАКТЕРУ ЛЮДИНИ» У СТРУКТУРІ ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНОГО ПОЛЯ «РИСИ ХАРАКТЕРУ ЛЮДИНИ» В УКРАЇНСЬКІЙ ТА НІМЕЦЬКІЙ МОВАХ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2522-4077-2024-209-51

Ключові слова:

лексико-семантичне поле, мікрополе, лексико-семантична група, сема.

Анотація

У сучасній лінгвістиці все більше уваги приділяється зіставним дослідженням лексики, а основним предметом досліджень є аломорфні та ізоморфні характеристики порівнюваних мов. З огляду на принцип системності зіставлення ізольованих лексем не може бути продуктивним. Оскільки значення слова зумовлюється певною мірою його місцем у лексико-семантичній системі, то зіставлятися повинні парадигматичні об’єднання. Під терміном «мікрополе» розуміємо сукупність мовних одиниць, які об’єднані спільністю змісту та відображають поняттєву (когнітивну), предметну або функціональну подібність позначуваних ними явищ. Мікрополя поділяються на лексико-семантичні групи. Аналіз на рівні ЛСГ дозволяє повніше визначити складність семантичної структури слова та виявити системність в організації словникового матеріалу мови. У статті описано диференційні та інтегральні ознаки мікрополя «Розумові риси характеру людини» лексико-семантичного поля «Риси характеру людини» в українській та німецькій мовах. До цього мікрополя в обох мовах належать лексичні одиниці із загальною семантичною ознакою «Розумові риси характеру людини», що містять видову диференційну сему ‘раціональність’. Основою порівняння є семи ‘здатність людини мислити’, ‘здатність відображати і пізнавати об’єктивну дійсність’, ‘здатність добре й швидко міркувати’, ‘здатність знайти вихід із будь-якої ситуації’, ‘наявність різнобічних знань’, ‘наявність життєвого досвіду’, що задають єдиний фон, на якому виділяються особливості кожної із зіставлюваних мов. Мікрополе «Розумові риси характеру» в обох мовах складається із таких лексико-семантичних груп: 1. Лексичні одиниці, які позначають характеристику людини за здатністю/ нездатністю мислити; 2. Лексичні одиниці, які позначають здатність до винахідливості, вміння знайти вихід із будь-якої ситуації; 3. Лексичні одиниці, які позначають здатність пізнавати і відображати об’єктивну дійсність; 4. Лексичні одиниці на позначення характеристики людини за наявністю/ відсутністю життєвого досвіду; 5. Лексичні одиниці на позначення характеристики людини за освіченістю.

Посилання

Кочерган М. П. Основи зіставного мовознавства : підручник. К. : Академія, 2006. 424 с.

Кочерган М. П. Загальне мовознавство : підручник. К. : Академія, 1999. 288 с.

Близнюк К. Р. Лексико-семантичні поля концепту «патріотизм» в українській, російській і польській мовах. Наукові записки Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя. Серія : Філологічні науки. 2013. Кн. 3. С. 125–128.

Засанська Н. Д. Лексико-семантичне поле КРИЗА в українській та англійській мовах: графоматричний і статистичний аспекти : дис. ... канд. філол. наук : 10.02.21 / Кіровоград. держ. пед. ун-т ім. Володимира Винниченка. Кіровоград, 2016. 283 с.

Бондаренко О. С. «І назвав Адам ім`я своїй жінці: Єва...»: ЧОЛОВІК і ЖІНКА в дзеркалі мовних культур : монографія. Кіровоград : ТОВ «Імекс-ЛТД», 2008. 160 c.

Словник української мови : в 11 т. / гол. ред. І. К. Білодід. К. : Наукова думка, 1970–1980.

Duden. Das große Wörterbuch der deutschen Sprache in 6 Bänden. Mannheim; Wien; Zürich : Dudenverlag, 1977–1981.

Опубліковано

2024-06-20

Як цитувати

Тарануха, Т. В. (2024). МІКРОПОЛЕ «РОЗУМОВІ РИСИ ХАРАКТЕРУ ЛЮДИНИ» У СТРУКТУРІ ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНОГО ПОЛЯ «РИСИ ХАРАКТЕРУ ЛЮДИНИ» В УКРАЇНСЬКІЙ ТА НІМЕЦЬКІЙ МОВАХ. Наукові записки. Серія: Філологічні науки, (209), 343–352. https://doi.org/10.32782/2522-4077-2024-209-51