ВИКОРИСТАННЯ СМАРТ-ТЕХНОЛОГІЙ У НАВЧАННІ ІНОЗЕМНИХ МОВ СТУДЕНТІВ НЕМОВНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2522-4077-2024-208-19

Ключові слова:

SMART технології, вебінар, соціальні мережі, блоги, системи електронного викладання іноземної мови, SMART-підручник

Анотація

У статті описано сучасні проблеми викладання іноземної мови для студентів немовних спеціальностей узакладах вищої освіти з метою розвитку та вдосконалення їх професійної компетентності за допомогою використання Інтернет- та SMART-технологій. Зазначено, що викладання іноземної мови у відповідності до професійного спрямування має здійснюватися за допомогою сучасних Інтернет-технологій, що підвищують мотивацію та пізнавальну активність здобувачів вищої освіти, усувають психологічний бар'єр у процесі використання іноземної мови як засобу спілкування у закладі вищої освіти та в подальшій професійній діяльності. Наголошено, що в сучасних освітніх умовах когнітивно-комунікативний підхід до вивчення іноземних мов професійного спрямування передбачає інтеграцію інтерактивних, у тому числі мультимедійних, технологій у процес професійної підготовки здобувачів вищоїо світи, що дозволяє більш повно використовувати зоровий та зорово-слуховий аналізатори, підвищуючи тим самим якість навчально-методичного забезпечення освітнього процесу та ефективність засвоєння навчального матеріалу. Виокремлено погляди науковців на використання SMART-технологій у процесі викладання іноземної мови для здобувачів вищої нелінгвістичної освіти. У статті обґрунтовано необхідність використання SMART-технологій у навчанні іноземної мови студентів немовних спеціальностей, сформульовано основні принципи їх функціонування та основні характеристики. На прикладі інструментів SMART-технологій (вебінари, соціальні мережі, блоги, системи електронного викладання іноземної мови, навчальні програми SMART) проаналізовано актуальність та обґрунтованість їх використання з дидактичної точки зору, наголошено на необхідності постійного вдосконалення процесу викладання іноземних мов за їх допомогою. Зазначено, що регульована система SMART-технологій допомагає опанувати іноземну мову відповідно до професійного спрямування у умовах сучасного закладу вищої освіти.

Посилання

Blood R. The Weblog Handbook: Practical Advice on Creating and Maintaining Your Blog. Cambridge, Mass, 2002. 144 p.

Cogill J. What are the effects on teaching with an Õnteractive whiteboard in a primary school? London, 2001. 48 p.

Dill M. A Tool to improve student achievement in math: An interactive whiteboard. Ashland University, 2008. 77 p.

Lewin C., Somekh B., Steadman S. Embedding interactive whiteboards in teaching and learning: The process of change in pedagogic practice. Education and Information Technologies, 2012. Vol. 13. P. 291-303.

Min K., Siegel C. Integration of smart board technology and effective teaching. I-Manager’s Journal on School Educational Technology, 2011. 7(1). P. 38-47.

SMART Technologies, Inc. (2006). Interactive whiteboards and learning. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://downloads01.smarttech.com/media/research/

Sünkür M., Şanlı Ö., Arabacı İ. Elementary school students’ views toward SB practices. 5th International Computer & Instructional Technologies Symposium, 22-24 September, 2011. Fırat Univesity, Elazığ, Turkey. P. 23-29.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-26

Як цитувати

Довгополова, Г. Г., & Решитько, А. Д. (2024). ВИКОРИСТАННЯ СМАРТ-ТЕХНОЛОГІЙ У НАВЧАННІ ІНОЗЕМНИХ МОВ СТУДЕНТІВ НЕМОВНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ. Наукові записки. Серія: Філологічні науки, (208), 143–148. https://doi.org/10.32782/2522-4077-2024-208-19