СВЯЩЕННИЙ МЕЧ У ГЕРМАНСЬКИХ ПЛЕМЕН ТА ГЕРМАНСЬКИХ МОВАХ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2522-4077-2023-207-42

Ключові слова:

меч, давньоанглійська мова, прагерманська мова, протоіндоєвропейський, сакральний, історія.

Анотація

Особливу увагу приділено поняттю меча в германських племенах і германських мовах. Це був священний предмет, який використовувався як на війні, так і в різних ритуалах. Священні написи були зроблені на мечах, щоб залучити захист Бога під час битви. Слід взяти до уваги такі написи, як GICELIN ME FECIT, OMINEDOMINI, IN NOMINE SANCTI DOMINI, AINANIA. Зазначається, що важливість меча відзначена його назвою. У ранньому, високому та пізньому середньовіччі написи часто використовували не лише одне або кілька слів, але і скорочений запис чи акронім або навіть цілі псалми Біблії. Згадка про Бога проглядається практично у всіх написах, а це означає, що лицарі та воїни того часу постійно зверталися до Бога, щоб знайти Його захист і допомогу. Виокремлено еволюційну модель семантики ‘різати, проколюватиʼ → ‘мечʼ. Зазначається, що давньоанглійське sweord, swyrd утворене від прагерманського *swertha – ‘ріжуча зброяʼ, прагерманське *swerdam < PIE *swer – ‘різатиʼ. Виділяють кілька словосполучень із давньоанглійським sweord, наприклад, sweorda gelāc ‘гра мечівʼ, ‘битваʼ, sweorda lāfe ‘ті, кого пощадив мечʼ та деякі інші. Важливість меча відзначена його назвою. Вказуються такі назви мечів: Hrunting, Palmunc, kvernbītr, Nađr, Colada і Tizona. Виокремлено також поетичні лексеми зі значенням «меч» як у давньоанглійській (heoru), так і в ісландській (hjörr). Зазначається, що ці слова в основному є складними, наприклад, heoru-cumbul, heorudolg, heoru-gīfre, heoru-serce. Згадуються найвідоміші історичні, міфологічні та літературні мечі, наприклад, Екскалібур, Дайнслейф, Дюрандаль, Хрунтінг, Меч Святого Петра, Меч Святих Косми та Даміана і, звичайно, Гуртанг, меч Туріна Турамбара в Легендаріумі Толкіна. Згадується коротка історія мечів, яка почалася з мечів Ulfbehrt. Виокремлюються також деякі ідіоми з лексемою меч, щоб вказати на широковживаність цього слова в ідіоматичній мові, наприклад, cross swords (with someone), Damocles’ sword, fall on (one’s) sword, a double-edged sword.

Посилання

Свищ Ю. Символічне та сакральне значення меча. 2023. URL: https://lvivmedievalclub.wordpress.com.

Baschung A. In the name of the Lord… What do the symbols and inscriptions on medieval swords mean? An exercise in decipherment. 2021. URL: https://blog.nationalmuseum.ch/en/2021/03/sword-inscriptions/.

Bosworth J. An Anglo-Saxon Dictionary based on the manuscript collections of the late / supplement by T. Northcote Toller. London, Oxford : at the Clarendon Press, Oxford University Press, 1955. 1302 p.

Chakra H. The History of Swords – Rise, Decline and Resurgence. 2022. URL: https://about-history.com/how-effective-were-swords-in-the-middle-ages/.

Lech M. The blessing of swords. A new look into inscriptions of the Benedictus. Kraków – Sanok – Wrocław, Type. Acta Militaria Mediaevalia, 2014. Vol. 10, pp. 9–20. URL: https://www.academia.edu/13386318/THE_BLESSING_OF_SWORDS_A_NEW_LOOK_INTO_INSCRIPTIONS_OF_THE_BENEDICTUS_

TYPE_Acta_Militaria_Mediaevalia_Vol_10_pp_9_20?email_work_card=title.

Online etymological dictionary. URL: etymonline.com.

Yong C. The Epic List of 250 Legendary Swords From Mythology, Folklore, and Fiction. 2023. URL: https://hobbylark.com/fandoms/The-Epic-List-of-250-Legendary-Swords.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-01-10

Як цитувати

Fedorova, A. (2024). СВЯЩЕННИЙ МЕЧ У ГЕРМАНСЬКИХ ПЛЕМЕН ТА ГЕРМАНСЬКИХ МОВАХ. Наукові записки. Серія: Філологічні науки, (207), 278–282. https://doi.org/10.32782/2522-4077-2023-207-42