ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ЛЬВІВСЬКОГО МОНАСТИРЯ ДОМІНІКАНЦІВ В ОСТАННІЙ ТРЕТИНІ XVIII СТОЛІТТЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/cusu-hist-2024-2-9

Ключові слова:

власність, землеволодіння, Йосифинські реформи, монастирі, орден домініканців, продукція, зернове господарство, тваринництво, торгівля

Анотація

У статті досліджено господарську діяльність львівського монастиря домініканців в умовах реалізації Йосифинських реформ, які мали встановити контроль держави за матеріальними ресурсами духовних власників та обмежити традиційні права католицької церкви. Проаналізовано процес формування земельної власності монастиря та майнових надбань, отриманих Орденом від світських осіб за заповітами, жалуваннями та власними придбаннями. Розглянуто законодавчу діяльність Австрійської влади стосовно регламентації діяльності чернецтва на території коронного краю Галичини-Лодомерії. На основі інвентарних описів та матеріалів Йосифинської метрики вивчено основні галузі господарства львівського монастиря домініканців. Відзначено, що структура землеволодіння відповідала феодальному характеру власності, де основна частина орної землі, городів та луків передавалась у користування селянам, власникам належали ліси та найкращі за урожайністю землі. Домінії та села домініканців, які знаходились в околицях м. Львова, мали родючі ґрунти, компактне розташування, що сприяло розвитку рільництва та тваринництва. Зернове господарство у фільварках забезпечувалось у достатній кількості власним інвентарем, мало зручні умови зберігання та переробки. Наявність великих випасів, відходів переробки сировини на броварнях та горжельнях, а також данина селян слугували основою збільшення поголів’я у тваринництві, яке гарантувало власнику продукти харчування та забезпечення товарами ринку. В останній третині XVIII століття господарство Ордену залучається до торгово-підприємницької діяльності на постійній основі. Домініканці торгували продукцією рільництва, тваринництва, спиртними напоями. Зауважено, що в зазначений період у львівському монастирі домініканців спостерігалась тенденція до збільшення продукції тваринництва саме на продаж. Вироблення та реалізація алкогольних напоїв мали виключно ринкове спрямування. Спиртні напої збували через систему численних шинків, які були у кожному населеному пункті. Реформи Австрійської держави, які обмежували права власників користуватись баналітетними правами та іншими феодальними прерогативами, стимулювали розвиток власного господарства монастиря та його включення до механізму ринкових відносин, що активно формувався.

Посилання

Вечерський В. В., 2008. Українські монастирі. Київ: Наш час.

Гуменяк А., 2016. Основні аспекти церковно-релігійного життя Домініканського ордену Східної Галичини в другій половині ХІХ – 30-і роки ХХ століть. Часопис української історії. Випуск 33. Київ. 33–40.

Лоштин Н., 2014. Діяльність домініканських місій в Галичині та на Поділлі (XIII – перша половина XV ст.). Rocznik Lubelski. Tom XL. 9–14.

Пономаренко Л. В., 2010. Торгово-підприємницька діяльність великих церковних власників Галичини в останній третині XVIII століття. Наукові записки Кіровоградського державного педагогічного університету. Серія «Історичні науки». Кіровоград. 108–121.

Урсу Н. О., 2007. Мистецька спадщина домініканського ордену XVII–XIX ст. на території України. Кам’янець-Подільський: Абетка.

Чорний М. І., 2009. Формування земельної власності домініканських монастирів Галичини у ХІІІ – першій половині ХV ст. Гуржіївські історичні читання. Вип. 3. Черкаси. 259–263.

Чорний М., 2014 (a). Домініканський орден в державах Центрально-Східної Європи у XIII – першій половині XIV ст. Модест Чорний. Вибрані праці. Львів. 11–128.

Чорний М., 2014 (b). Австрійська секуляризаційна реформа у Львові: міфи і реалії. Модест Чорний. Вибрані праці. Львів. 159–173.

Rychlikowa I., 1957. Realzacja spoleczno-gospodarzych reform Terezjansko-Jozefinskich w Galicji. Roczh. dziejow. spol. i gospod. T. XIX. 91–134.

Tokasz W., 1909. Galicja w poczatkach ery Josefinskiej w switle ankiety urzedowej w roku 1783. Krakow.

Jaworski H., 1905. Stosunki ekonmiczne Galicyi pod panowaniem Austryi. Lwow.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-22

Як цитувати

Пономаренко, Л., & Житков, О. (2024). ГОСПОДАРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ЛЬВІВСЬКОГО МОНАСТИРЯ ДОМІНІКАНЦІВ В ОСТАННІЙ ТРЕТИНІ XVIII СТОЛІТТЯ. Історія та археологія, (2), 102–113. https://doi.org/10.32782/cusu-hist-2024-2-9