МОРФОНОЛОГІЧНІ ТИПИ І ВЛАСТИВОСТІ ВЕРШИННИХ ДІЄСЛІВ СЛОВОТВІРНИХ ГНІЗД В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ - ДЕМЕШКО, Інна (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
У статті визначено морфонологічні типи вершинних дієслів словотвірних гнізд в українській мові. З’ясовано їхні властивості за характером фіналі дієслівної основи, морфонологічними трансформаціями в морфонологічно маркованих похідних на різних ступенях деривації. Установлено, що для неподільних дієслівних основ характерні відкриті (МТ-1 –МТ-10) й закриті (МТ-11 – МТ-22) дієслівні основи, для подільних дієслівних основ – відкриті (МТ-1 – МТ-48) дієслівні основи. Для членованих дієслівних основ типовою є відкрита структура суфікса (V, VCV), тобто неприкрита або прикрито-відкрита (CV).