МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПІДЛЯСЬКИХ ГОВІРОК У ТЕКСТАХ ЧАСОПИСУ «НАД БУГОМ І НАРВОЮ» - Мартинюк, Д. О. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2025)
Культурні та громадські діячі Підляшшя активно підтримують тенденцію до створення літератури говірковою мовою, зокрема в часописі «Над Бугом і Нарвою» від 1991 року до сьогодні послідовно репрезентовано тексти, всуціль написані підляськими говірками, що викликає зацікавлення діалектологів та відкриває нові перспективи для лінгвістичних досліджень. Стаття присвячена аналізу морфологічних особливостей підляських говірок, якими написано тексти з часопису «Над Бугом і Нарвою». Специфіка дослідження полягає в наскрізному вивченні джерельної бази матеріалів, а саме випусків журналу «Над Бугом і Нарвою» від 1991 року до 2023 (191 номер), з метою виявлення мовних одиниць, які найбільш виразно ілюструють особливості морфологічного рівня підляських говірок. За допомогою методів лінгвістичн ого опису та зіставного аналізу було здійснено систематизацію та подальшу характерис тику дібраного фактажу. Результати дослідження засвідчують, що виразну діалектну специфіку підляської іменникової словозміни в матеріалах часопису представлено формами родового відмінка множини, де домінує закінчення фонетичного походження –ув, -уов: батькув, гектаруов; орудний відмінок іменників жіночого, рідше – чоловічого та середнього родів м’якої групи, вирізняється закінченням –ою та –ом відповідно: працьою, сонцьом. Для підляських прикметників характерне послідовне функціонування усічених форм однини чоловічого роду – роджани, стомляни – та нестягнених форм середнього, жіночого родів та множини – золотая, святиї. Дієсловам властивий інфінітивний суфікс -ті та закінчення –лі фонетичного походження у формах минулого часу третьої особи множини: накопаті, уратовалі. Підляські займенники репрезентовані архаїчними формами та фонетичними явищами: мні, юой. Простежено специфічні підляські форми прислівників та числівників – одсюоль, тридцеть.Описані морфологічні особливості підляських говірок свідчать про спорідненість їх з волинсько-поліськими говірками, а також про помірний вплив польської мови.