ПРОЄКЦІЯ НАЗВ СВІТУ ПРИРОДИ НА СЛОВ’ЯНСЬКІ СОМАТИЗМИ - ШПІТЬКО, Ірина (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2022)
У руслі антропоцентризму представлено слов’янські соматизми, які відображають знання давніх словʼян про навколишній світ, самих себе і свій організм. Як вторинні номінації ці лексичні одиниці засновані на прихованому порівнянні з обʼєктами дійсності та побудовані за семантичною моделлю. В основі іменування частин тіла людини є метафоричні перенесення за подібністю форми, будови, ознак і властивостей, функцій предметів і явищ світу природи – назв рослин і рельєфу.