РОЛЬ АНГЛО-АМЕРИКАНСЬКИХ ЗАПОЗИЧЕНЬ В УКРАЇНСЬКОМУ КОМП’ЮТЕРНОМУ СЛЕНГУ НА ПОЧАТКУ ХХІ СТОЛІТТЯ - ЛЕЛЕКА, Тетяна (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2022)
Стаття присвячена вивченню комп’ютерного сленгу в українській мові початку 21 століття на тлі процесу міжкультурної комунікації та міжмовної інтеграції. Основним матеріалом послугували англо-американські запозичення комп'ютерної сфери, оскільки вони складають найбільший пласт зазначеного лексичного матеріалу. У роботі зроблено спробу дослідити види запозичень за способом творення та ступенем асиміляції у мові-реципієнті. Було проведено соціолінгвістичне опитування носіїв української мови різних вікових груп з метою встановлення рівня адаптації англо- американських запозичень у мовленні, що пов'язано з розвитком цифрової грамотності суспільства та технологічним прогресом. Основною гіпотезою дослідження стало положення про інтеграцію англо-американізмів в українську мову та інтернаціоналізацію англійської мови у світовому мовному просторі.