КОНКРЕТИЗАЦІЯ ТА ЇЇ РІЗНОВИДИ В ПРАКТИЦІ ХУДОЖНЬОГО ПЕРЕКЛАДУ З АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ УКРАЇНСЬКОЮ - Панченко, О.І.; Клименко, Т.А. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2024)
У статті зосереджено увагу на сучасних дослідженнях проблеми перекладацьких трансформацій в україномовному лінгвістичному просторі. Наукове поле транслатології насичене низкою статей, де розглядаються особливості використання перекладацьких трансформацій взагалі і генералізації та конкретизації зокрема (В. Лобанова, О. Богайчук, А. Лисенко, О. Константінова, В. Кононенко, Н. Дячук та ін.). Короткий огляд наявних наукових розвідок стосовно конкретизації дає змогу стверджувати, що наявне чітке визначення цього поняття, яке окреслює його місце в палітрі трансформацій. Однак не запропоновано релевантної класифікації. Стаття має на меті визначити наявні типи конкретизації як поширеної перекладацької трансформації та причини їх використання у перекладі художнього тексту. Матеріалом дослідження є роман К.С. Льюїса «Хроніки Нарнії» та його переклад, здійснений В. Наріжною. Прийом конкретизації допомагає перекладачеві впливати на почуття читача, щоб авторська позиція була передана точно та адекватно. Аналіз використання конкретизації у перекладі художнього тексту дає змогу зробити головний висновок про те, що у перекладі розглянутого тексту чільне місце посідає використання конкретизації, а її різновиди є доволі різноманітними. Виділяємо конкретизацію на базі одного слова та на базі словосполучення. Однослівна конкретизація з погляду частиномовної належності поділяється на іменники, дієслова, прикметники, дієприкметники та займенники. Стосовно поширеності слів, які перекладаються за допомогою конкретизації, виділяємо типові одиниці та оказіональні. Важлива роль конкретизації в перекладі традиційно пояснюється тим, що слова англійської мови мають абстрактніший характер, ніж подібні українські одиниці. Перспективи дослідження полягають в аналізі співвідношення та взаємозалежності конкретизації та генералізації, з одного боку, та вилучення й додавання, з іншого.