ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕКЛАДУ АНГЛІЙСЬКИХ АБРЕВІАТУР І СКОРОЧЕНЬ У ГАЛУЗІ КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ - Номировський, В.О.; Лебедєва, А.В. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2024)
У статті розглядається абревіація як один із продуктивних способів словотворення англійських термінів у галузі комп’ютерних технологій. Об’єктом дослідження є англійська комп’ютерна терміносистема. Предметом дослідження виступають різні типи скорочених лексичних одиниць англійської мови, які створюються в результаті процесу абревіації, специфіка перекладу їх українською мовою. В основі явища абревіації лежить закон мовної економії, метою якого є мінімізація мовних форм вираження при позначенні певного змісту. Дослідження присвячено вивченню способів перекладу скорочених лексичних одиниць мови в галузі комп’ютерних технологій (на основі англійської та української мови). Розглянуто класифікацію, структурні особливості абревіатур, а також способи перекладу скорочених лексичних одиниць комп’ютерної тематики. Актуальність роботи обґрунтована недостатньою вивченістю цієї проблеми у зв’язку зі швидкими темпами розвитку комп’ютерної індустрії в усьому світі. Матеріалом дослідження виступають скорочені лексичні одиниці, що функціонують у текстах автентичних медіаресурсів комп’ютерної проблематики MacWorld, PC World. Проведений аналіз дозволяє зробити висновок, що найпродуктивнішими типами скорочених лексичних одиниць у підмові комп’ютерних технологій в англійській мові є літерні абревіатури, графічні абревіатури, частково скорочені слова, які складаються з ініціальної абревіатури та повнозначного слова. Дослідження показує, що найпоширеніші англійські абревіатури та скорочення у сфері комп’ютерних технологій можуть бути успішно перекладені українською мовою. Переклад цих абревіатур та акронімів слід здійснювати таким чином, щоб зберегти їх первинне значення. Крім того, дослідження виявляє, що існують певні особливості перекладу англійських абревіатур та акронімів українською. Перекладачеві пропонується враховувати контекст, мову перекладу та аудиторію, щоб забезпечити точний та ефективний переклад.