ХИМЕРНІСТЬ ЯК СТИЛЬОВА ОЗНАКА ХУДОЖНЬОЇ ПРОЗИ В. ЯВОРІВСЬКОГО - Белінська, Ю.О. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2024)
У статті проаналізовано химерність як стильову ознаку художньої прози В. Яворівського – талановитого прозаїка, публіциста, громадського діяча, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка. Зроблено акцент на поглиблені філософської та національної проблематики у творчості письменника. Характерно, що елементи химерності наявні не лише у великих жанрових формах (найбільш поширеним є химерний роман), а й у ранніх малих жанрах (оповіданнях, новелах). Химерні стилістичні елементи у прозі В. Яворівського слід інтерпретувати відповідно до особливостей художнього мислення письменника, його оповідної манери й ідейно-тематичної структури творів. Однією з особливостей химерної прози В. Яворівського, яка суттєво відрізняється від інших творів цього стилістичного напряму, є відсутність моментів надмірної зарозумілості чи загадкових для читачів моментів, що сприяє її повноцінному сприйняттю. Встановлено, що химерність є невід’ємною частиною художнього мислення В. Яворівського, зразки його химерної прози сповнені умовностей, гумору, гіперболізму й іронії. З’ясовано, що визначальною рисою химерної прози письменника є неосяжність сюжетного часу, несподіване переплетіння різноманітних стильових пластів – ліричних, гротескних, патетики, іронії; увага до філософсько-епічної думки. Окреслено, що важливим сюжетотвірним чинником химерного роману, який сприяє втіленню авторського задуму, є часо- просторове зміщення площин, основною метою котрого є показ щільності історичного процесу й людини в ньому: загальнонародного у контексті світового, особистісного – у загальнолюдському.