ІЄРАРХІЯ ЛЕКСИКИ ДВЕРНОГО БІЗНЕСУ (НА МАТЕРІАЛІ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ) - Панченко, О.І.; Корсун, А.А. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
Ієрархічний розподіл лексики має важливу роль для роботи з нею, спрощуючи їх пошук та навігацію, об’єднуючи слова за схожими ознаками. Класифікування лексики дверного бізнесу з погляду лінгвістики ще не було докладно висвітлено в лінгвістичній літературі. Мета дослідження полягає у створенні лексико-семантичної класифікації англомовної лексики на позначення дверей та їх різновидів. Групи дверної лексики є ієрархічною системою за рівнем складності, від загальновживаних слів до складних професіоналізмів, які потребують додаткового пояснення та зрозумілі лише у певному контексті. Поділ дверної лексики на певні категорії починається з поділу на зовнішні та внутрішні типи дверей (парадні, задні, та гаражні двері першої категорії й міжкімнатні та декоративні – другої). Ця лексика є загальновживаною й також може використовуватись у переносному значенні, ідіомах. Лексику категорії дизайну використовують у сферах бізнесу та виробництва. Ця група складається як із загальновживаних слів, так і професіоналізмів, створених на позначення понять, притаманних сфері дверного виробництва. Ця категорія складає основну частину ієрархічного поділу і є важливою частиною у маркетингу та найменуванні специфічного дизайну продукту. Лексика структури дверей за її формуванням складається загалом із професіоналізмів, значну частину яких можна сплутати із загальними словами або термінологією інших сфер діяльності. Її використовують у виробництві або обслуговуванні продукту. Деякі частини (замки) можуть мати свою парадигматичну систему та використовуватись поза дверною лексикою, тому контекст використання термінології має велике значення. Хоча термінологія структури дверей має слова, запозичені із нейтрального лексичного шару, саме концепти, на які вони вказують, є особливими для професійної лексики. Всі три категорії можуть розглядатись як окремо, так і в поєднанні між собою. Кінцевий результат ієрархічного впорядкування можна спостерігати на сайтах інтернет магазинів, каталогах та інших ресурсах з оглядом на дверну продукцію. Вивчення дверної лексики допомагає краще розрізняти її під час комунікації та уникати «хибних друзів» у перекладі.