ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВИКОРИСТАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО- КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЛЬСЬКОЇ МОВИ - Лукіна, Л.Р. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
Останнім часом в Україні визначають нові пріоритети розвитку освіти, тому активно розпочався процес її модернізації з урахуванням сучасних викликів у інформаційно-технологічному середовищі. Інтеграція України до світової та європейської спільноти актуалізує завдання підготовки майбутніх учителів польської мови, які добре володіють інформаційно-комунікаційними технологіями навчання. У статті визначено поняття «інформаційно-комунікаційні технології», охарактеризовано елементи, які включають ІКТ в свій концептуальний обсяг, розкрито основні характеристики інформаційно-комунікаційних технологій, розглянуто особливості формування поколінь X, Y, Z та Альфа, описано їх психологічні особливості. Зазначено, що в сучасних умовах розвитку освіти вагомими є врахування особливостей сучасних школярів, які є digital native – цифровими аборигенами, тобто поколінням, яке виросло в оточенні ґаджетів та цифрових технологій, а тому застосування цифрових та мультимедійних технологій на уроках польської мови є природним та зрозумілим для них інструментом. Доведено, що навчання з використанням інформаційно-комунікаційних технологій має багато переваг, серед яких основними є індивідуалізація навчання; варіативність застосування на різних етапах навчання; покращення процесу сприйняття та засвоєння навчального матеріалу; можливі шляхи визначення послідовності навчання на основі аналізу помилок учнів; формування в учнів самооцінки та створення умов для самостійної та індивідуальної роботи. Використання комп’ютера та Інтернет-ресурсів у процесі вивчення польської мови розширює світогляд учнів, підвищує інтенсивність навчання, сприяє формуванню і розвитку творчих здібностей, умінь використовувати програмні засоби як інструмент пізнавальної діяльності, формуванню знань основ інформаційної культури та забезпечує всебічний контроль навчального процесу.