ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕКЛАДУ СЛІВ-РЕАЛІЙ - Leleka, T.O. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
Стаття присвячена вивченню проблеми перекладу національних реалій, що обумовлено тим, що це питання є одним з найскладніших у практиці перекладу. Різні мовні картини світу неоднаково членують навколишню реальність, що викликає певні труднощі при перекладі лексичних одиниць, які позначають явища, притаманні лише певній культурі. Метою дослідження є виявлення особливостей перекладу слів-реалій, що становить одну з перекладацьких проблем. Основною гіпотезою роботи є положення про те, що національно-культурні елементи в лексичній системі вимагають від перекладача додаткових знань та навичок. Серед основних перекладацьких трансформацій, що використовуються при перекладі національно-культурних реалій, можна виділити: транскрипцію, транслітерацію, синонімічний переклад, гіперонімічні або гіпонімічні заміни, описовий переклад та інші. Оскільки тексти, що містять національно специфічні компоненти, неможливо перекласти без спеціальної підготовки, перекладачеві необхідно отримати знання з певної галузі і зануритись в іншу реальність. Дуже часто слова-реалії перекладаються за допомогою транскрипції та транслітерації. Багато перекладачів намагаються замінити реалію іншої культури знайомою одиницею, що має відповідне семантико-стилістичне навантаження. Такий прийом не завжди є дієвим. Тож використання синонімічної заміни та описового перекладу є обґрунтованим. Через гіпонімічні та гіперонімічні заміни перекладач намагається подати однослівний переклад, оскільки це пов’язано з економією мовних засобів. На сьогоднішній день існують випадки написання лексичної одиниці на позначення реалії мовними засобами мови-реципієнта, що іноді також є єдиним можливим засобом зважаючи на прагнення перекладача найточніше передати зміст. Отже, переклад національно специфічних слів-реалій – це особлива сфера перекладацької діяльності, що потребує додаткового вивчення та є актуальною у практиці перекладу. Вибір перекладацьких методик залежить від досвіду та обізнаності перекладача, а також наміру та кінцевої мети тексту, що перекладається.