ПРОБЛЕМИ ПЕРЕКЛАДУ ТА ТЛУМАЧЕННЯ АКТІВ ЄС У ГАЛУЗІ ОПОДАТКУВАННЯ - Vladyka, S.A. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
Як багатомовна міжнародна організація Європейський Союз стикається з різними труднощами у разі перекладу та застосування установчих документів, а також актів вторинного законодавства, особливо у сфері оподаткування. Принцип рівного статусу мов держав-членів був проголошений під час заснування Союзу. Законодавчі акти та документи, що мають велике суспільне значення чи інтерес, представлені всіма офіційними мовами. Тому юридичний переклад має велике значення. Під час перекладу юридичних текстів, окрім юридичної термінології, слід враховувати текстуальні та прагматичні особливості. Поширеною є думка, що загальні принципи перекладу можуть застосовуватись до юридичного перекладу лише із використанням спеціальних методів і технік. У наш час перекладач – це вже не посередник, який відтворює вихідний текст. Перекладачі повинні враховувати культурний і правовий контекст (правова система держави, тип юридичного документа, юридичні формальності), а також стиль для точності перекладу. Неоднозначність і розпливчастість формулювань можуть викликати проблеми із перекладом, а отже, із застосуванням і виконанням податкових положень, що може призвести до уникнення від сплати податків і навіть ухилення від сплати. Інколи можуть виникати розбіжності в перекладі та тлумаченні податкових норм. Ключову роль у їх врегулюванні відіграє Суд ЄС. З метою подолання ухилення від сплати податків Суд ЄС тлумачить спірні положення з урахуванням текстів іншими мовами, контексту та законодавства ЄС загалом. Крім того, у разі розбіжності спірне положення має тлумачитися з урахуванням його мети та загальних правил, частиною яких воно є. Якщо податкові акти будуть тлумачитись відокремлено, можлива лінгвістична невизначеність.