КОНФЛІКТ ФЕМІНІСТИЧНИХ ТИПІВ У ПОВІСТІ НАТАЛІ КОБРИНСЬКОЇ «ЯДЗЯ І КАТРУСЯ» - Яковлєва, О.В.; Ульянова, В.О. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
У статті ми ставили за мету, по-перше, нагадати про громадську діяльність однієї з перших українських феміністок, яка наприкінці ХІХ ст. очолювала жіночий рух на Галичині, боролося за права жінок, зокрема й за право здобувати вищу освіту; по-друге, згадати твори письменниці-феміністки, в яких в центрі уваги були жіночі питання; по-третє, було зроблено аналіз гендерного конфлікту в повісті Н. Кобринської між головними героїнями, Ядзею і Катрусею. Якщо у 20-ті роки ХХІ ст., як пишуть дослідники, ми тільки пробуджуємося від «патріархальної сплячки», то наприкінці ХІХ ст. тиск на жінку був у стократ більшим. Н. Кобринська описала соціальний тип поведінки молодої пані Ядзі з родини шляхтичів, що колонізували частину України. Причиною її душевних страждань були жорсткі рамки, які регламентували життя жінки в патріархальному суспільстві та робили її нещасною. Про страждання поневолених селян, зокрема й жіноцтва, в той період годі й говорити. Прикладом є доля Катрусі в повісті. Авторка описала соціальні типи поведінки жінок як конфліктні, бо прірва між умовами існування селянської дівчини і панянки була неподоланною. Конфлікт почався з бійки між дівчатами в дитинстві, потім упродовж життя їхні долі перетиналися, але контраст ставав ще більш разючим. Авторська метафора на початку тексту про Ядзю, яка жила як вазонова квітка, і Катрусю, чиє життя порівнювалось із диким бур’яном, червоною стрічкою проходить крізь увесь текст. Конфлікт у повісті авторка описує різними мовними засобами: мовленнєвою поведінкою героїнь, їхніми внутрішніми монологами, а також розповіддю самої авторки про душевний стан жінок.