ЕВФЕМІЗМИ АНГЛОМОВНОГО КОМП’ЮТЕРНОГО ЛЕКСИКОНУ - Чирвоний, О.С. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
Ця стаття описує евфемізацію в англомовному комп’ютерному лексиконі, досліджуючи її як потужний механізм семантичної деривації. У статті розглядається, як евфемізація служить для модифікації значень існуючих і створення нових слів у комп’ютерному лексиконі, досліджуються різні типи евфемізмів та їхні функції, а також аналізується їхній вплив на мовну культуру, концепцію «політкоректності» і сприйняття інформації. Одним із помітних прикладів евфемізації в комп’ютерному лексиконі є використання таких термінів, як “unpublishing” або “deplatforming” замість “deleting” чи “blacklisting”, коли йдеться про дії, вжиті щодо коментарів чи публікацій на онлайн-форумах. Ці евфемізми вказують на видалення контенту, пом’якшуючи негативні наслідки сприйняття таких дій як цензурування. Іншим прикладом є фраза “to be sent to the archive” замість “to die”. Крім того, комп’ютерна лексика використовує евфемізацію для посилення позитивного враження від певної діяльності. Так, термін “clickthrough” використовується як евфемізм для “brand advertising”. Вживаючи цей евфемізм, маркетологи прагнуть підкреслити інтерактивний характер своїх кампаній, висвітлюючи залученість цільової аудиторії, а не просто описати комерційні наміри, що стоять за цим. У статті вивчається утворення та застосування евфемізмів у комп’ютерній лексиці, що сприяє глибшому розумінню цих мовних явищ. Результати, отримані в результаті дослідження, мають цінність для лінгвістів, викладачів і всіх, хто цікавиться розвитком англомовного комп’ютерного лексикону. Зі швидким розвитком технологій і повсюдним впливом цифрової сфери розуміння нюансів евфемізації в комп’ютерній лексиці стає все більш актуальним і важливим.