КРАЄЗНАВЧЕ ПЕРЕКЛАДОЗНАВСТВО КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Стасюк, Б.В. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
Статтю присвячено краєзнавчому перекладознавству Кіровоградської області – малодослідженій сфері, яка, однак, не менш суголосна тенденціям у світовій науці про переклад – вивченню мікроісторії перекладу як альтернативи узагальненням і глобальним темам. Автор наголошує на фрагментарності регіональних студій з історії перекладу України, наводить основні проблеми та аспекти дослідження мікроісторії перекладу на матеріалі центральноукраїнського регіону: його «клаптикової» географії, хронології, корпусу найважливіших персоналій та творів, що відіграють першочергову роль для створення національної історії перекладу в Україні. У статті запропоновано періодизацію історії перекладу в Кіровоградській області з урахуванням загальноісторичних процесів в Україні, визначено проблеми внутрішньорегіональних та міжрегіональних змін і зв’язків як між різними етнокультурними групами, так і в межах українського лінгвокультурного простору. Перелік наведених прізвищ місцевих перекладачів та суспільних діячів, що сприяли його розвитку (М. Федоровського, Й. Шевченка, О. Михалевича, братів Тобілевичів, М. Улезка тощо), а також перекладних творів, створених безпосередньо в регіоні, не є вичерпним, проте яскраво ілюструє озвучені автором тези. А на прикладі маловідомого і несправедливо забутого, навіть серед перекладознавців, у загальнонаціональних масштабах видання «Дэщо із перекладів і самостайніх твоpів І. Гpіненко» маємо фактично першу авторську збірку перекладної поезії у регіональному українському книговиданні Наддніпрянщини. Особливе місце в дослідженні відведено становленню професійної освіти перекладачів у Кіровоградській області на базі нинішнього Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка.