СТРАТЕГІЇ Й ТАКТИКИ МЕДИЧНОГО ПЕРЕКЛАДУ ПІД ЧАС ДУБЛЮВАННЯ КІНОСТРІЧОК (НА МАТЕРІАЛІ УКРАЇНСЬКОМОВНОГО ПЕРЕКЛАДУ АМЕРИКАНСЬКОГО ТЕЛЕСЕРІАЛУ «ДОБРИЙ ЛІКАР») - Колодій, Б.М.; Романчук, Г.О. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
Стаття присвячена дослідженню й аналізу застосування стратегій і тактик медичного перекладу під час дублювання англійськомовних кінострічок українською мовою на матеріалі американського телесеріалу «Добрий лікар». У дослідженні здійснюється огляд розвитку аудіовізуального перекладу, зокрема дублювання, в Україні. Аналізуються класифікації перекладацьких стратегій і тактик; визначається доцільність їх використання під час дослідження перекладу телешоу медичного жанру. На матеріалі телесеріалу «Добрий лікар» розглянуто застосування: 1) семантичної стратегії, що має на меті якомога точніше передати зміст вихідного тексту, намір, стиль і тон автора оригіналу зі збереженням як лексичних, так і граматичних оригінальних конструкцій; 2) комунікативної стратегії, що спрямована на відтворення впливу вихідного тексту на цільову аудиторію зі зміною оригінальних лексичних і граматичних конструкцій і націлена на створення природного й вільного тексту перекладу. У дослідженні акцент зроблено на перекладі медичної термінології та відтворенні евфемізмів, пов’язаних із медичною тематикою, телесеріалу «Добрий лікар» у перекладі українською мовою. На основі проаналізованих прикладів ми дійшли висновку, що під час відтворення медичної термінології у вищезгаданому телесеріалі переважає стратегія семантичного перекладу, яка найчастіше використовується в поєднанні з тактикою запозичення. Використання стратегії комунікативного перекладу спостерігалося в процесі дослідження в незначній кількості в поєднанні з тактикою адаптації та технічною процедурою вилучення. Для відтворення евфемізмів найчастіше використовувалася стратегія комунікативного перекладу в поєднанні з тактикою модуляції; лише в поодиноких випадках застосовано семантичну стратегію в поєднанні з прямим словниковим відповідником.