ВЕРБАЛЬНИЙ СКЛАДНИК У СИСТЕМІ ЗАСОБІВ КОГЕЗІЇ ТА КОГЕРЕНТНОСТІ В АНГЛІЙСЬКИХ МУЛЬТИМОДАЛЬНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ КАЗКАХ - Карп, М.А. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
Необхідність комплексного розкриття механізмів когезії й когерентності в мультимодальних літературних казках з урахуванням функціональної парадигми сучасних мовознавчих досліджень і досягнень семіотики, наратології, текстолінгвістики й дискурсивної стилістики пояснює актуальність проблеми. Використання структурно-семіотичного й наративного підходів для аналізу вербальних і невербальних засобів когезії та когерентності сприяє виявленню їх текстотвірної специфіки в англійських мультимодальних літературних казках, які дотепер перебували поза увагою лінгвістів. Метою дослідження є виявлення й характеризація структурно-семіотичних і наративних аспектів категорій когезії та когерентності в англійських мультимодальних літературних казках, які визначають їх текстотвірний характер. Таким чином, здатність вербальних одиниць виконувати декілька функцій є постійною ознакою художнього мовлення. Функціонування вербальних одиниць у художніх прозових текстах англійських мультимодальних літературних казок пов’язано із системою засобів когезії та когерентності. Багатофункціональність вербальних одиниць когезії й когерентності виникає в тексті завдяки інтегрованій єдності їх засобів. Вербальні одиниці когезії актуалізуються фонемами, морфемами, лексемами й синтаксисом. Вербальні одиниці когерентності актуалізуються за допомогою засобів когезії в структурі надфразової єдності та фрагментів тексту. Під час семіотико-наративного аналізу тексту можна розглядати вербальні одиниці як систему засобів когезії й когерентності. У перспективі для подальших досліджень пропонується залучити семіотико-наративну інтерпретацію засобів когезії та когерентності англійської мультимодальної літературної казки з використанням GeM model у майбутніх текстолінгвістичних дослідженнях, які можна проводити на матеріалі інших категорій текстів різноманітної типології в контексті сучасних лінгвостилістичних, лінгвокогнітивних і дискурсивних досліджень.