МАРІЯ МАТІОС У МЕГАТЕКСТІ: ПРОБЛЕМА МОДЕЛЮВАННЯ ПСИХОСВІТУ - Івашина, О.О. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
У статті досліджується проблема моделювання психосвіту Марії Матіос. Значна зацікавленість читачів її доробком і глибокий інтерес науковців до психологізму прози підкреслюють складність і багатовимірність її художнього світу. Для повного осягнення смислових інтенцій творів письменниці важливим є створення цілісних уявлень про психосвіт авторки, який є вагомим джерелом художності й ключем до глибинної інтерпретації. У межах розвідки запропоновано застосування методології психопоетики з розширенням вектору уваги на світогляд мисткині, що розкривається через ціннісні орієнтації, маніфестовані в її психоавтобіографії. Теоретична частина статті представляє еволюцію поглядів на дослідження особистості письменника та новітні зразки літературознавчих напрацювань із застосуванням психопоетикального підходу. Одним із завдань є розширення поняття «мегатекст» відповідно до обсягу психоавтобіографічного матеріалу Марії Матіос. Згідно з психопоетикальним підходом, письменниця розглядається не як об’єкт дослідження, а як активний суб’єкт творення. Запропоновано модель аналізу психосвіту Марії Матіос на прикладі її книги «Вирвані сторінки з автобіографії», яку можна вважати цікавим поєднанням мемуаристики й публіцистики авторки. На цьому матеріалі представлено огляд ключових ціннісних орієнтирів, пов’язаних зі ставленням до людей, родини та власного призначення. Хронологічний порядок розділів книги дає змогу простежити витоки й динаміку формування психічних феноменів і їх наслідки для майбутнього становлення письменниці. Зі змісту «Вирваних сторінок з автобіографії» можна зробити висновки про підвищену здатність М. Матіос до емпатії, уважність до людського горя, загострене почуття справедливості, на які впливають спадкові чинники, виховання й компенсаторний механізм, вироблений в ідеологічних рамках Радянського Союзу.