МИСТЕЦТВО ПЕРЕКЛАДУ ЯК ЗАСІБ ЗБЕРЕЖЕННЯ КУЛЬТУРНИХ НЮАНСІВ У ПРОЦЕСІ ПЕРЕКЛАДАЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Герасименко, О.Ю.; Гончаренко, А.О. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
Представлена стаття окреслює вкрай важливу проблему у філологічній науці, а саме здійснення адекватного перекладу задля збереження культурних аспектів у процесі перекладацької діяльності. У ході дослідження автори статті розглянули й визначили роль контексту в перекладі та його вплив на передачу культурних нюансів. Проаналізували низку проблем, із якими стикаються перекладачі в разі збереження культурних особливостей у процесі перекладацької діяльності, і запропонували стратегії, які основані на останніх дослідженнях, для подолання цих труднощів щодо збереження культурних особливостей. Подано низку можливих ситуацій, у яких необхідним є вживання аспекту адаптації та локалізації, а саме: переклад жартів, культурних звичаїв і традицій, гру слів. Наведено приклади й проаналізовано різні підходи до адаптації та локалізації в контексті збереження культурних особливостей. Надано можливі практичні поради щодо включення культурної інформації в процес перекладу й використання цієї інформації для передачі культурних нюансів. Розглянуто значущість знання культури для якісного перекладу та сприйняття тексту в цільовій культурі. Окреслено огляд сучасних технологічних інструментів, які в процесі перекладу можуть бути необхідним інструментом збереження культурних нюансів. Насамкінець наголошено, що збереження культурних нюансів у перекладі є складним завданням, але за допомогою адекватних стратегій і підходів перекладачі можуть успішно передавати вихідне значення й особливості оригіналу. Ознайомлення з останніми дослідженнями та використання відповідної літератури дають змогу перекладачам розширити свої знання й навички в цій галузі. Це сприяє більш точному й ефективному перекладу, який зберігає культурні нюанси та багатство оригінального тексту.