АГОНАЛЬНІСТЬ АНГЛОМОВНИХ ПОЛІТИЧНИХ СПОТІВ - Прохоров , М. Г. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2026)
Статтю присвячено дослідженню специфіки агонального характеру дискурсу англомовних політичних спотів. У статті надається визначення поняттям «агональність», «політичний спот», «гомеостаз», з’ясовується специфіка вияву агональності у політичній комунікації та її рекламі, аналізуються засоби актуалізації агональності в дискурсі англомовних політичних спотів. Агональність розглядається в статті як поняття, пов’язане із суперництвом та боротьбою задля отримання перемоги, певної переваги над опонентом. Агональність характерна для політичної комунікації, скерованої на боротьбу за владу та її легитимізацію. Агональність притаманна і дискурсу англомовних політичних спотів, що є видом політичної реклами, створеної для іміджуванні політичних діячів при їх участі у електоральній боротьбі. Агональний характер дискурсу англомовних політичних спотів вказує на боротьбу між політичними кандидатами, актуалізовану опозицією «свій − чужий», а також засобами вираження гомеостазу та агресії. Поняття гомеостазу пов’язано з діями політиків, в тому числі й мовленнєвими, з метою формування, підтримання та укріплення власного позитивного іміджу задля отримання та збереження влади. Ключовими засобами вираження гомеостазу в дискурсі англомовних політичних спотів є позитивнооцінні лексичні одиниці, що характеризують політиків, їх дії, програми, партії, ставлення до виборців. Функцію гомеостазу в дискурсі політичних спотів виконують позитивні заклики та лозунги, а також засоби звернення до виборців, що вербалізують тактику солідаризації з виборцями та скорочення дистанції між ними і політиками. Засобами агресії в досліджуваному типі дискурсу слугують негативнооцінні одиниці, інвективи, обсценна лексика, що вживається у неофіційних Інтернет-джерелах політичних діячів. Їx використання може супроводжуватися невербальними засобами, що підсилюють негативний зміст текстів англомовних політичних спотів, статистичними даними, що створюють уявлення достовірності та об’єктивності інформації, поданої у них, закликами до боротьби з політичними опонентами.