КОНЦЕПТИ СВОБОДА ТА FREEDOM В УКРАЇНОМОВНІЙ ТА АНГЛОМОВНІЙ СВІДОМОСТІ: ЛІНГВОКУЛЬТУРНИЙ, ФІЛОСОФСЬКИЙ ТА ПРАВНИЧИЙ АСПЕКТИ - Борисов , О. О. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2026)
Свобода є фундаментальною загальнолюдською цінністю, сутність якої полягає в здатності людини діяти згідно зі своїми інтересами та цілями, здійснювати власний вибір без залежності від кого-небудь. Універсальне поняття свободи має свої етнічні інтерпретації, які, у контексті даного дослідження, вивчаються на основі лінгвокультурних концептів СВОБОДА та FREEDOM україномовної та англомовної колективної свідомості. Ключовими ЛСВ структур полісемантичних одиниць свобода та freedom є такі ЛСВ1: відсутність політичного й економічного гноблення, утиску та обмежень; воля та the state, power or right to act, speak, or think without being controlled or restricted. Якщо свобода в англомовній свідомості представляється у вигляді здатності діяти (ментально чи фізично) поза контролем та обмеженнями, то в україномовній вона пов’язана із правопорядком, законністю, комфортним соціальним існуванням. Аналіз ЛСВ української одиниці показав, що ЛСВ3 (життя, існування і т. ін. без залежності від кого-небудь, можливість поводитися на свій розсуд) характеризується найвищим ступенем абстракції свого значення серед інших семем структури, які відповідно деталізують та розширюють його за рахунок додаткових сем різних ЛСВ (‘політичний’, ‘еконо- мічний’, ‘фізичний’, ‘галузь’, ‘утруднень у чому-небудь’, ‘гноблення’, ‘у якій-небудь галузі’ тощо). Саме цей ЛСВ найчіткіше відбиває поняттєві ознаки концепту СВОБОДА в українській етносвідомості – «людина», «буття», «соціальна (не-)залежність». Ознаки поняттєвого ядра концепту FREEDOM становлять “person”, “state”, “power”, “right”, “act”, “without control / restriction”. За наявності спільних характеристик «людина» / “person”, «соціальна (не-)залежність» / “without control / restriction”, та позитивної оцінки, яка народжується шляхом заперечення негативного оцінювання явища соціальної залежності, відмінність полягає у функціонуванні ознак “існувати” та “to act”, а також “state”, “power”, “right” поняття англомовної свідомості. На концептуальному рівні йдеться про репрезентацію одиницями свобода та freedom спільного акціонально- посесивного фрейму зі своїми варіаціями