«АНГЛІЙСЬКІ ЗАПОЗИЧЕННЯ В УКРАЇНСЬКОМУ МОЛОДІЖНОМУ СЛЕНГУ» - ЛЕЛЕКА, Тетяна (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
У статті розглядаються особливості використання англійських запозичень у сучасному українському молодіжному сленгу. Виявлено тенденції розвитку сучасної української мови на початку ХХІ століття та проаналізована роль запозичень у процесі мовної глобалізації. У роботі подано результати соціолінгвістичного дослідження мовних явищ з метою виявлення особливостей їх використання. Молодіжний сленг являє собою певний мовний прошарок, у якому відбиваються мовні інновації. Молоді люди віком від 16 до 23 років приймали участь в експерименті, пов’язаному з тенденцією використання англійських запозичень, які мають відповідники в українські мові та не мають питомих еквівалентів. За основну гіпотезу було прийняте положення про інтернаціоналізацію англійської мови в сучасному міжнародному мовному просторі. Результати дослідження підтвердили зазначене положення. Англійські запозичення використовуються у молодіжному сленгу не лише, тоді, коли не мають однослівних питомих слів, але й замінюють питомі відповідники, що обумовлено мовними та позамовними факторами.