АНЖАМБЕМАН У СОНЕТНОМУ ВІРШІ - МОЙСІЄНКО, Анатолій (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
У статті зроблено короткий огляд теорії і практики віршового тексту, пов’язаних з явищем анжамбеману. Наголошено, що українська (як класична, так і сучасна) поезія досить широко послуговується фігурою анжамбеману. Хоч традиційно сонетний вірш означується з вказівкою на ряд обмежень, зокрема стосовно так званого перенесення з рядка в рядок. Автор на прикладі численних сонетних текстів українських поетів намагається показати, що анжамбеманно акцентоване слово в сонетному вірші є в такій мірі органічним, як і в будь-кому віршовому тексті і, як у будь-якому поетичному творі, залежно від авторської інтенції, може виконувати важливу змістову і стилістичну роль.