АУДІОВІЗУАЛЬНИЙ ПЕРЕКЛАД: SOFT AND HARD SKILLS - Лук’янова, Т. Г. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2025)
Стаття покликана дослідити питання про «жорсткі» та «м’які» навички, необхідні перекладачеві для роботи з аудіовізуальними текстами. Дослідження розглядає професійні компетенції перекладача, що включають знання теорії та практики перекладу, володіння мовами оригіналу та перекладу, базові знання з кіновиробництва, основ субтитрування, дубляжу та закадрового перекладу, технічні знання, вміння користуватися спеціальними програмами, культурні компетенції – знання про культуру, систему цінностей, стандарти та табу в мові рідної та «чужої» культури, вміння адаптувати аудіовізуальний продукт під певну культуру, володіння термінологією в певній галузі, вміння аналізувати матеріал, постійно розвиватися в своїй професійній сфері. На сучасному етапі виникає необхідність робити аудіовізуальні тексти доступними, тож таке вміння є не менш важливим серед вже перелічених. Адаптація текстів для осіб з порушеннями зору та слуху є необхідною складовою при вивченні аудіовізуального перекладу. Стаття вивчає основні соціально-комунікативні навички необхідні в заявленій сфері, а саме вербальні та невербальні комунікаційні навички та навички активного слухання, навички, необхідні для розвитку емоційного інтелекту, креативного та критичного мислення, лідерських навичок та вміння працювати у команді тощо. Ми торкаємося питання можливостей штучного інтелекту та перекладу в аудіовізуальній сфері і робимо спробу прояснити те, які навички необхідно розвивати перекладачеві з появою ШІ. Поєднання мовних та технічних навичок, спеціалізовані знання в сфері виробництва аудіовізуального контенту, розуміння інструментів ШІ, культури та наявність «м’яких» навичок дають можливість перекладачам залишатися конкурентноспроможними та затребуваними на ринку перекладацьких послуг.