МАТЕМАТИЧНА ТЕРМІНОЛОГІЯ У БРИТАНСЬКИХ ТА УКРАЇНСЬКИХ ШКІЛЬНИХ ПІДРУЧНИКАХ - Бондаренко, К.Л.; Бурлака, В.С.; Бузінова, В.А. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
У статті представлено процес створення двомовного поняттєвого глосарія для курсу «Математика. 8-й рік навчання». На базі підручників Bostock L., Chandler S., Shepherd A., Smith E., Bettison I. «STP Mathematics 8». 3rd Edition, Oxford University Press (англ.) та Істер O. «Алегбра. 8 клас» та «Геометрія. 8 клас», «Ґенеза» (укр.) порівняно зміст навчальних програм із такого курсу для британських та українських шкіл, виділено спільне та відмінне щодо поняттєвих систем курсів. Автори зробили спробу з’ясувати, наскільки придатними є ці системи для гармонізування і створення на їх базі багатомовного словника для учнів та викладачів із Британії та України. З’ясувалося, що лише 44,1% поняттєвих систем збігаються через паралельне вивчення таких тем: «Одиниці вимірювання», «Геометричні фігури та дії з ними», «Числа та математичні дії з ними», «Кути», «Числові вирази і нерівності», «Фізичні величини», «Статистичні дані», «Робота з географічною картою», «Графіки», «Теореми та їх доведення». Авторам удалося виділити 81 пару ключових для курсу англо-українських відповідників. Дослідження передбачало визначення семантичних, граматичних та етимологічних особливостей англійських та українських термінів. В українській та британській терміно- системах зафіксовано більшу частку складених термінів. Англійська термінологія представлена переважно запозиченнями (93,2%) з латинської, давньогрецької та французької, українська математична термінологія здебільшого (61,9%) є питомою лексикою. Розглянуто проблеми міжмовної термінологічної асиметрії задля визначення повної та часткової еквівалентності та добору найточніших англо-українських відповідників. За допомогою застосунку SDL Multiterm було створено термінологічну базу, що може бути корисною для перекладачів та учасників освітнього процесу.