ЛІНГВІСТИЧНИЙ КОРПУС ЯК ІНСТРУМЕНТ СЕМАНТИЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Олександрук, І.В. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2024)
У статті розглянуто застосування лінгвістичного корпусу для аналізу лексичної сполучуваності відносних прикметників з іменниками у межах розроблення мовно-інформаційного інструментарію багатопараметричного опису лексичної семантики відносних прикметників української мови в електронному тлумачному словнику. Мета дослідження: продемонструвати можливість та доцільність застосування корпусу українських текстів у сучасних семантичних дослідженнях, зокрема для аналізу лексичної сполучуваності відносних прикметників з іменниками. Здійснено аналіз лексичної сполучуваності відносних прикметників з іменниками на матеріалі Українського національного лінгвістичного корпусу. За результатами аналізу виділено типи семантичних класів іменників, синтаксично пов’язаних із відносними прикметниками як інструмент введення ознаки семантичної валентності для опису лексичного значення відносних прикметників, тлумачення яких передано за відсильними неекспліцитними формулами тлумачення «Прикм. до…» та «Стос. до…» в електронній формі тлумачного Словника української мови у 20 томах. На основі сполучуваності відносних прикметників з іменниками виділено типи найширше представлених та найчастотніших семантичних класів: «людина», «тварина», «рослина», «будівля/заклад/установа/ споруда», «речовини та матеріали», «результат творчої/наукової діяльності», «час», «простір», «дія», «транспорт», «меблі», «обладнання/устаткування/прилад/пристрій», «одяг/взуття», «різні матеріальні предмети», «тканина», «посуд», «прикраса», «природні явища», «їжа/напої», «термін». Результати аналізу входять до лінгвістичної бази даних «Семантика відносних прикметників», розробленої для розв’язання проблеми експліцитного представлення інформації в електронних тлумачних словниках, що сприятиме дальшому впровадженню комп’ютерних технологій у дослідження з лексичної семантики, орієнтованих на створення систем опрацювання природної мови.