ПЕРЕКЛАД ТА МАНІПУЛЯЦІЯ - ІВАНИЦЬКА, Марія (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
У статті розглядається антологія української літератури, видана у 1951 р. в НДР, з точки зору соціології перекладу та маніпулятивної теорії А. Леферва. Виділяються такі стратегії переписування: стратегії, вжиті у паратекстах (передмові, коментарях), які інтерпретують тексти антології з ідеологічних позицій, та стратегії, застосовані перекладачем безпосередньо у творі. Серед останніх визначаються як найчастотніші та пояснюються: симпліфікація; нейтралізація національного / регіонального та соціального колориту; заміщення українського колориту російським (русифікація твору).