АНАЛІЗ АРХЕТИПНИХ ОБРАЗІВ МАТИ, БАТЬКО, ДИТИНА ЯК УЯВНОГО ТРИКУТНИКА КОЛЕКТИВНОЇ ДУШІ - Саїк, А.В. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2024)
У науковій роботі проаналізовано архетипну тріаду МАТИ, БАТЬКО, ДИТИНА як уявний трикутник колективної душі в аспекті взаємодії її з психологією, мисленням, культурою. З’ясовано, що ці архетипи мають дуже сильну і значущу емоційну цінність. В цілому архетипи для людей означають певну природність. По суті архетипи викликають у людей інстинктивну поведінку. Виступаючи носіями певних еталонних ознак, а також фрагментами глобального образу світу, вони є носіями певного інформаційного коду та поєднують в собі культурні, етнічні, психологічні аспекти. Архетип – це образ, який належить усьому людству, а не лише окремій людині. В основу нашої роботи покладено теорію архетипної психології К.Г. Юнга, наукові положення про відмінність між архетипом і символом М.Ф. Алефіренко. Широке вживання архетипних образів МАТИ, БАТЬКО, ДИТИНА у картині світу різних народів дає нам можливість описати їх значення як з погляду психології, так і з погляду лінгвокультурології. У нашій науковій розвідці описано значення цих архетипів у широкому і вузькому розумінні; проаналізовано функції, які вони виконують; наведено приклади асоціацій; репрезентовано конвенціональні знання про ці архетипні образи; подано основні вербалізатори архетипу БАТЬКО. З’ясовано, що архетип МАТЕРІ відіграє важливу компенсаторну роль у сучасному євро-американському суспільстві, оскільки він діє у культурі, де домінують чоловічі ідеали, як здоровий коректив до простодушної колективної маскулінності. Зазначено, що у деяких випадках архетипи не можна досить чітко розрізняти за статтю. Чоловічі риси та характеристики батьківського архетипу можуть проявлятися в жіночих елементах, і навпаки, жіночі характеристики та компоненти архетипу матері можуть з’являтися в чоловічих. Архетип ДИТИНИ представлено в нашій роботі як образ певних речей дитинства, які були забуті. Тобто архетип ДИТИНА – це потенційне майбутнє. Визначено, що архетипи МАТИ, БАТЬКО, ДИТИНА функціонують як одиниці константного, універсального характеру в етнічній світоглядній системі всього людства, а отже, формування когнітивної матриці цих архетипів здійснюється за участю колективної та індивідуальної свідомості.