ЗОБРАЖЕННЯ ЕГАЛІТАРНИХ СІМЕЙНИХ СТОСУНКІВ КРІЗЬ ПРИЗМУ ФЕМІНОЦЕНТРИЗМУ В СІМЕЙНІЙ САЗІ О. ЗАБУЖКО «МУЗЕЙ ПОКИНУТИХ СЕКРЕТІВ» - Румянцева-Лахтіна, О.О. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2024)
У статті здійснено спробу проаналізувати сімейний роман Оксани Забужко «Музей покинутих секретів» з точки зору зображення сімейних стосунків, які побудовані головними героями як егалітарні. До завдань, поставлених авторкою, належать такі: 1) відстежити кореляцію між фемінністю і маскулінністю, що зображуються в сучасній українській родині на прикладі образів героїв твору; 2) встановити, як авторка бачить ідеальну егалітарну родину з точки зору феміноцентризму; 3) окреслити роль жінки й чоловіка в сучасній егалітарній родині крізь призму авторської інтерпретації; 4) визначити жанрово-стильові особливості сімейної саги «Музей покинутих секретів» Оксани Забужко, а саме акцентувати увагу на феміноцентризмі як на особливій визначальній рисі художньої прози письменниці і на унікальному явищі сучасної української жіночої літератури. У ході дослідження спостережено, що одним із авторських посилів роману є зосередження на темі сімей- них стосунків: героїня-інтелектуалка, яка впродовж життя не може побудувати стосунки із чоловіками, наре- шті знаходить ідеального чоловіка й закохується в нього. Головних героїв об’єднує давня історія: Дарина Гощинська знаходить старі світлини, веде журналістське розслідування й розгадує старі таємниці, Адріян Ватаманюк пов’язаний родинним зв’язком із персонажами на фото. Через образи головних героїв та крізь призму феміноцентризму авторка зображує ідеальну егалітарну родину, наділяючи героїню рисами маскулінності, а героя рисами фемінності. Жінку зображено активною та рішучою, а чоловіка деякою мірою чутливим та емоційним. Та саме завдяки цьому їхні стосунки базуються на дружбі, взаємоповазі й любові. Кожен член цієї родини має рівні права й обов’язки та є відповідальним за свої вчинки. Зроблено висновки, що саме така егалітарна родина, на думку авторки, яка відтворює сучасну сім’ю з позиції феміноцентризму, є ідеальною для сучасного українського суспільства.