ПЕРЕКЛАД ТА РЕДАГУВАННЯ АНГЛОМОВНИХ НАУКОВИХ СТАТЕЙ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ: ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ - Сизоненко, Н.М.; Матвієнко, Л.Г. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
Останніми роками з’явилась значна кількість спеціальних досліджень у світових наукових джерелах, які публікуються англійською мовою. Однак для українських дослідників, яким необхідний доступ до цієї інформації, важливо отримати якісний матеріал українською мовою. В дослідженні аналізуються виклики, пов’язані з процесом перекладу англомовних наукових статей українською мовою, та особливості подальшого якісного редагування українських текстів. Серед цих викликів варто відзначити термінологічні проблеми, особливості перекладу наукових термінів і понять, а також адаптацію перекладених статей до вимог українських наукових пошуків. Стаття також розглядає важливість збереження наукової точності і стилю під час перекладу. Перекладачам наукових текстів необхідно бути висококваліфікованими, а також мати глибокі знання в галузі, що досліджується, щоб вони могли правильно передати науковий зміст статей. Крім того, стаття висвітлює роль перекладу наукових статей у впровадженні наукових досягнень в українському науковому середовищі. Переклад англомовних статей українською мовою сприяє поширенню світових наукових відкриттів серед українських дослідників і забезпечує доступ до сучасних наукових знань. На завершення авторками наводяться рекомендації для покращення процесу перекладу наукових статей українською мовою, зокрема, підвищення кваліфікації перекладачів, створення спеціалізованих глосаріїв та підтримку наукових видавництв у виданні українських матеріалів.