КРОСКУЛЬТУРНІ ПАРАЛЕЛІ В ТЕРМІНОЛОГІЧНИХ СИСТЕМАХ АНГЛІЙСЬКОЇ ТА ІТАЛІЙСЬКОЇ МОВ - Lebedieva, S.L. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
Мовні контакти, що виникають у результаті взаємодії між народами, є суттєвим чинником зміни їхньої мовної та культурної спільноти. Мова стикається з новими реаліями, які не завжди вдається відобразити, користуючись внутрішніми ресурсами. З’являються нові слова, в тому числі з інших мов, зникають неактуальні, а ті, що вже існують, можуть бути переосмислені. Термінологічна система, з одного боку, є більш стійкою порівняно із загальновживаною лексикою, з іншого боку, глобалізація сучасних процесів життя суспільства та невпинний розвиток комп’ютерно-опосередкованої мультимодальної комунікації створюють передумови для збільшення кількості запозичених термінів. Специфіка уявлень про матеріальний і внутрішній світ представників різних етносів, їхній спосіб мислення, культурні та ментальні особливості впливають на механізми формування різноманіття наукової термінології. Формальний бік слова активізує в реципієнта смисли, необхідні в такій вузькоспеціальній комунікативній ситуації. Термінологічна лексика має особливу виразність, полегшує комунікацію у спеціалізованій, а часто вузькоспеціалізованій галузі знань. Терміни в різних мовах тяжіють до уніфікованості, максимальної однозначності та інтернаціоналізації. Мовна лояльність, що дає змогу проникати запозиченим термінам, пов’язана з більшою соціальною значущістю досвіду тієї мовної спільноти, яка виділяється у своєму розвитку і має важливий вплив на культурні та соціальні тенденції, формуючи не тільки національні, а й глобальні тренди. Латинська мова є фундаментом і відправною точкою в галузі термінологічної лексики. Англійська зазнала кілька хвиль взаємодії з латинською, спочатку безпосередньо, а потім через французьку мову. Більше половини англійської термінологічної лексики складається з латинських слів. Своєю чергою італійська мова, з іншого боку, є найближчою спадкоємицею латини, насамперед у плані лексики. На цьому етапі розвитку науки, коли англійська мова є lingua franca міжнародного наукового спілкування, англійська термінологія завойовує дедалі більше місця у світовому науковому словнику.