ВЖИВАННЯ ФРАЗЕОЛОГІЗМІВ ІЗ СОМАТИЗМОМ «СЕРЦЕ» В ПЕРСЬКІЙ ТА УКРАЇНСЬКІЙ МОВАХ: СПЕЦИФІКА ПЕРЕКЛАДУ - Дмитренко, В.О. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
Стаття присвячена дослідженню особливостей функціонування соматичних фразеологізмів із компонентом «серце» в перській та українській мовах у контексті персько-українського перекладу. В основі дослідження лежить аналіз семантики зазначених фразеологічних виразів, а також пошук еквівалентів перських фразеологізмів із соматизмом «серце» («del») в українській мові. Матеріал дослідження становлять 25 перських фразеологічних одиниць (далі – ФО) із соматичним компонентом «серце», вибраних методом суцільної вибірки з перськомовних онлайн-сайтів та електронних словників. Для пошуку еквівалентів було використано український онлайн-словник фразеологізмів. На підставі класифікації фразеологічних виразів за видами перекладу В.С. Виноградова було розроблено власну класифікацію відповідників ФО із трьох груп, до яких увійшли: 1) перські ФО, які мають повні відповідники в українській мові із соматизмом «серце» у своєму складі; 2) перські ФО, що мають часткові відповідники в українській мові, оскільки в їхньому складі наявні інші соматизми; 3) безеквівалентні перські ФО, які в українській мові можуть бути передані за допомогою певних виразів без жодного соматизму у своєму складі. Здійснені підрахунки засвідчили, що найбільшу частку становили перські фразеологізми, які мають повні еквіваленти в українській мові (60%), на другому місці – напівеквівалентні ФО (28%), які мають українські відповідники з іншим соматизмом у своєму складі, на останній позиції – безеквівалентні фразеологізми (12%), для передання яких в українській мові важко підібрати вислів, який би містив хоч якийсь соматизм. Оскільки фразеологія як найбільш давній пласт мови відіграє потужну роль у створенні мовної картини світу етносу, здійснене дослідження уможливило виявлення не лише специфіки персько-українського перекладу вибраної групи ФО, а й деяких важливих рис світорозуміння двох народів.