БАГАТОГРАННИЙ ПІДТЕКСТ РОАЛЬДА ДАЛА: ІНТЕРПРЕТАЦІЯ ТА ПЕРЕКЛАД - Тарнавська, М. М. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
Підтекст художнього тексту – один із найголовніших чинників, що сприяють емоційності, виразності та неповторності твору. Явище імпліцитності є досить складним для дослідження через свою природу, адже цей план художнього твору старанно прихований «між рядками». Підтекст може бути свідомо створеним письменником, хоча здебільшого є невід’ємним продуктом якісного високохудожнього письма: літературний твір «вищого ґатунку» завжди має глибину, яка «затягує» читача у простір емоцій та почуттів, спонукає до роздумів та пошуків нових смислів тексту. Оскільки явище підтексту є багатоаспектним, неоднорідним, то для зручності його вивчення можна виділити різні види імпліцитних смислів як за способом творення, так і за механізмом впливу на читача. Творчість Роальда Дала – унікальне явище, яке є «енциклопедією» різних видів підтексту, які часто співіснують в межах одного твору, а значить, є ідеальним об’єктом для дослідження механізмів творення імпліцитних смислів, а також їх впливу на сприйняття тексту читачем. Особливо виразно проявляється підтекст у «воєнних» оповіданнях письменника, де виразність імпліцитних смислів працює на розкриття теми «війни та людини», і вивчення підтекстових механізмів є набагато ефективнішим, тому що чіткіше проявляють себе так звані «смислові вектори» прихованого плану твору. Зокрема, можемо виділити такі види підтексту, як емоційний або сугестивний, філософсько-етичний, підтекст – «лейтмотив». Складний комплекс художніх засобів вибудовує прихований смисл твору, деякі елементи працюють на створення одного конкретного підтексту, інші – є частиною системи смислових векторів, спрямованих на розкриття різних прихованих смислів. Незалежно від виду підтексту, існує низка стилістичних прийомів, які найчастіше створюють імпліцитність художнього тексту: повтори, художні деталі, асоціативні сітки, заголовок та кінцівка твору, «візії». Глибше розуміння механізмів творення та функціонування підтексту художнього твору здатне значно підвищити адекватність та точність його перекладу.